STUDIU IPP. VEZI cum s-au plimbat parlamentarii de la un grup la altul în 2013

STUDIU IPP. VEZI cum s-au plimbat parlamentarii de la un grup la altul în 2013

52 de parlamentari, respectiv 36 deputaţi şi 16 senatori au schimbat cel puţin o dată grupul parlamentar faţă de momentul intrării în Parlament, arată un studiu realizat de IPP.

Cea mai spectaculoasă, dar şi previzibilă migrare în 2013 a vizat PPDD, scrie mediafax.ro.  50% din parlamentarii acestei formaţiuni (47 de membri) s-au alăturat grupulurilor parlamentare ale PSD, mai ales la Camera Deputaţilor.

Studiul arată că, în prezent, PPDD riscă pierderea grupului parlamentar de la Senat dacă un singur membru va mai migra la alt partid.

În 2013, la Camera Deputaţilor, grupului parlamentar PSD i s-au alăturat 14 noi deputaţi, unul dintre aceştia plecând din PDL către UNPR şi intrând astfel în grupul PSD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceilalţi 13 noi deputaţi au venit din partea PPDD şi au adoptat tactici diferite: cinci dintre ei au ales să devină independenţi pentru o perioadă, înscriindu-se apoi fie în PSD (2), fie în UNPR (3); alţii au trecut direct în grupul PSD (2) sau prin intermediul UNPR (6).

Grupul PSD din Cameră a pierdut trei deputaţi, unul părăsind grupul (Remus Cernea deputat neafiliat în prezent), iar ceilalţi terminându-şi mandatul înainte de termen.

La finalul anului 2013, grupul PSD din Cameră număra 171 de membri. PNL a câștigat cinci deputați și a pierdut alți cinci În 2013, grupului parlamentar PNL din Cameră i s-au alăturat cinci noi deputaţi, trei venind de la PDL şi doi de la PPDD.

În acelaşi timp, PNL a pierdut alţi cinci deputaţi, în condiţiile în care trei şi-au dat demisia, iar doi au părăsit grupul devenind independenţi (George Becali, care ulterior a fost condamnat definitiv şi al cărui mandat a fost vacantat, dar şi Diana Tuşa, care în prezent nu este afiliată niciunui grup).

La finalul anului 2013, grupul PNL din Cameră avea 100 de membri.

Grupul deputaţilor PDL a suferit de pe urma migraţiei parlamentarilor în detrimentul UNPR, PC, dar şi prin trecerea a patru deputaţi la statutul de neafiliaţi.

Cu nouă deputaţi în minus, PDL rămâne cu 47 de membri.

Grupul deputaţilor PPDD a scăzut de la 48 de membri în Camera Deputaţilor la 24, prin plecarea acestora la PSD (4), UNPR (9), PNL ( 2), PC (5), în timp ce patru au devenit neafiliaţi.

IPP consideră "emblematic" exemplul deputatuui PPDD Cezar Cioată (Suceava), care a plecat de două ori din PPDD: în februarie 2013 a plecat la PC, dar a revenit în aceeaşi lună, urmând ca în luna mai să devină independent şi apoi să treacă din nou la PC (tot în mai).

PPDD are în acest moment 24 de membri la Camera Deputaţilor. PSD a racolat și senatori PPDD

În 2013, grupului PSD din Senat i s-au alăturat 12 noi senatori, 11 din partea grupului PPDD (dintre aceştia 6 deveniseră anterior independenţi şi ulterior membri-afiliaţi, iar ceilalţi 5 au migrat către UNPR), în timp ce al doisprezecelea nou membru a venit de la PDL, după o perioadă intermediară de afiliere la grupul independenţilor.

PSD a pierdut în 2013 un senator care s-a alăturat grupului PPDD, astfel că la Senat, la sfârşitul anului 2013, PSD număra 75 de senatori.

Grupul senatorial al PNL nu a suferit în 2013 nicio modificare, rămânând la 50 de membri, la fel ca şi grupul PDL, care are 23 de membri.

În grupul UDMR, ca şi în ce al PC, s-a înregistrat câte o demisie, iar din grupul PC un senator a trecut în grupul independenţilor.

Din grupului senatorilor PPDD au plecat 13 membri, 11 către PSD, în timp ce doi au trecut la independenţi, afiliindu-se ulterior grupului PC.

IPP concluzionează că, deşi pretind public că nu susţin migraţia politică, partidele politice o tolerează dacă nu chiar o încurajează atunci când le convine. 93% dintre legile adoptate de Parlament au fost iniţiate de Executiv, potrivit unui studiu realizat de IPP. CITIȚI ȘI:

  • Studiu IPP: Parlamentul a fost ocupat anul trecut să adopte legile INIȚIATE de Guvern