Irakul se pregătește pentru bătălia Bagdadului

Irakul se pregătește pentru bătălia Bagdadului

Deși reticente, Statele Unite ar putea fi nevoite să intervină militar pe frontul irakian dacă și Capitala va fi zdrobită sub tăvălugul islamist.

Irakul e la un pas de a cădea în haos după expansiunea islamiștilor, care controlează acum jumătate de țară și amenință capitala Bagdad. Ieri, militanții grupării Statul Islamic din Irak și Levant ajunseseră la porțile orașului Samarra, la doar 70 de kilometri de capitala țării. Într-o înregistrare sonoră cu data de miercuri și atribuită purtătorului de cuvânt al grupării, Abu Mohammed al -Adnani , acesta din urmă le spune soldaților să meargă spre Bagdad și l-a criticat pe premierul irakian, Nouri al- Maliki, pentru „incompetența” sa.

„Bătălia încă nu a început, dar se va dezlănțui la Bagdad, au mai avertizat jihadiștii.

Apel către America

Ne puteți urmări și pe Google News

În fața tăvălugului islamist, Consiliul de Securitate s-a reunit, ieri, în sesiune de urgență. Complet neputincioase în fața extremiștilor, autoritățile irakiene au încercat să decreteze starea de urgență la nivel național, dar, spre rușinea guvernului de la Bagdad, Parlamentul nu s-a reunit, din lipsă de cvorum. Cu o armată în degringoladă, Irakul a solicitat, pe canale secundare, Statelor Unite să lanseze lovituri aeriene asupra țintelor controlate de jihadiști.

O cerere oficială nu a fost încă depusă de guvernul irakian, a declarat un oficial american, dar Washingtonul ia în calcul diferite opțiuni pentru a ajuta țara din care trupele americane s-au retras complet în decembrie 2011. Atât Washingtonul, cât și Londra au exclus posibilitatea de a trimite din nou trupe în Irak, dar analiștii atrag atenția că deteriorarea situației din teren și riscul căderii Bagdadului în mâinile islamiștilor ar putea schimba poziția Statelor Unite.

Nu sunt excluse însă lovituri aeriene precise, cu drone, care nu implică trupe sol, confirmat un astfel de scenariu. Pe de altă parte, un Irak scăpat de sub control ar destabiliza și mai mult regiunea deja afectată de războiul civil sirian și ar fi un exemplu negativ pentru Afganistan, de unde americanii se retrag anul acesta. Evenimentele din Irak sunt un semnal de alarmă pentru autoritățile afgane care refuză să semneze cu SUA un acord de securitate prin care Washingtonul să mențină 10.000 de soldați după retragerea de la sfârșitul lui 2014.

Contraofensiva kurzilor

În încercarea de a-și spăla imaginea, premierul irakian Nouri al-Maliki a dat asigurări, într-un discurs televizat, că armata poate ține piept insurgenților. În nord însă, la Kirkuk, forțele regionale kurde au intervenit pentru a asigura ordinea, după ce trupele guvernamentale au fugit din calea islamiștilor. O mică victorie a înregistrat însă și guvernul de la Bagdad, care a reușit să smulgă orașul Tikrit din mâinile jihadiștilor.

Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak, rămâne sub controlul extremiștilor, iar cei 80 de cetățeni turci sunt în continuare ostatici. În regiunile ocupate, Statul Islamic din Irak și Levant, grupare cunoscută pentru duritatea cu care își impune ideologia, a instaurat sharia, legea islamică.