Iralnda a stors FIFA de bani, după hențul decisiv al lui Henry, din barajul pentru CM 2010

Iralnda a stors FIFA de bani, după hențul decisiv al lui Henry, din barajul pentru CM 2010

FIFA a decis, aseară, să ajungă la un acord cu Federaţia Irandeză de Fotbal (FAI), şi să-i împrumute forului cinci milioane de dolari, sumă care în final nu a mai fost rambursată.

Această hotărâre a FIFA a venit abia acum, la cinci ani după calficarea nemeritată a Franţei la Mondialul din Africa de Sud. Selecţionata din Hexagon s-a calificat atunci la turneul final, după ce a terminat la egalitate, pe teren propriu, scor 1-1 după prelungiri, cu reprezentativa Irlandei, în returul barajului european. Irlandezii au deschis scorul prin Robbie Keane, în minutul 32, după care gazdele au reuşit egalarea prin Gallas, în minutul 103, după o fază la care Thierry Henry a comis henţ. În partida tur de baraj, "Cocoşii Galici" au învins cu scorul de 1-0. 

După jocul retur, presa din Irlanda l+a numit "trişor" pe Henry, fiind de părere că naţionala Irlandei a fost "furată" în meciul de pe "Stade de France".

John Delaney, președintele executiv al Federației de Fotbal din Irlanda (FAI), a confirmat că FIFA a plătit forului de la Dublin o sumă importantă, pentru a nu deschide vreo procedură legală după ce Thierry Henry a pasat cu mâna la golul decisiv al calificării Franței la Cupa Mondială din 2010.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Deoarece decizia de pe teren a arbitrului este fără apel şi pentru că Federaţia Irlandeză a acceptat, în ianuarie 2010 FIFA a ajuns la un acord cu FAI pentru ca FIFA să nu fie dată în judecată. FIFA a acceptat să împrumute cu cinci milioane de dolari forul de la Dublin pentru construirea unui stadion în Irlanda. Acordul prevedea că FAI va rambursa împrumutul dacă Irlanda se va califica la Cupa Mondială din 2014, lucru care nu s-a întâmplat. În consecinţă, şi având în vedere situaţia financiară a FAI, FIFA a decis la 31 decembrie 2014 să nu ceară rambusarsarea împrumutului", a declarat purtătorul de cuvânt al FIFA.