Editura Evenimentul si Capital

Marinarii americani au fost eliberaţi după ce Washingtonul s-a aplecat în faţa Teheranului. Ce a trebuit să facă John Kerry pentru a OBŢINE ELIBERAREA lor

Gardienii Revoluţiei din Iran au ajuns la concluzia că americanii au pătruns "neintenţionat" în apele teritoriale iraniene
Autor: | | 29 Comentarii | 17621 Vizualizari

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Iranul i-a eliberat pe cei zece membri ai Forţelor Navale ale SUA reţinuţi după ce două ambarcaţiuni de mici dimensiuni au pătruns în apele iraniene din Golful Persic, în urma unor probleme mecanice, după cum susţineau oficiali americani. Eliberarea marinarilor americani s-ar fi produs după ce Teheranul a primit din partea Statelor Unite "scuzele" pretinse pentru violarea apelor sale teritoriale.

UDPATE, ora 12.30. Informaţia privind eliberarea celor zece marinari americani reţinuţi de Gardienii Revoluţiei din Iran a fost livrată presei occidentale de televiziunea de stat iraniană PressTV. Potrivit BBC, secretarul de stat american John Kerry ar fi avut o discuţie telefonică, imediat după producerea incidentului, cu ministrul iranian de Externe Javad Zarif pentru a lămuri situaţia.

Membri de frunte ai armatei Gardienilor Revoluţiei din Iran i-au interogat pe militarii americani, în insula Farsi, concluzionând ulterior că ambarcaţiunile acestora au pătruns "neintenţionat" în apele teritoriale ale Iranului.

Ministerul iranian de Externe a precizat că militarii americani reţinuţi de Gardienii Revoluţiei din Iran vor fi eliberaţi abia după ce Statele Unite îşi vor cere scuze pentru violarea apelor iraniene din Golful Persic. Potrivit BBC, pretenţiile iranienilor ar fi fost îndeplinite de SUA iar cei zece ostatici urmează să fie eliberaţi în cursul zilei de miercuri. Cei zece sunt ţinuţi, deocamdată, pe insula Farsi şi interogaţi de Gardienii Revoluţiei în privinţa motivelor care au determinat gestul lor, transmite televiziunea de stat iraniană PressTV, preluată de CNN.


Potrivit oficialilor americani, navele Riverine au întâmpinat probleme mecanice marţi şi au fost duse pe insula iraniană Farsi. Teheranul a informat că navele şi echipajele vor fi eliberate "cu promptitudine", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, citat de mediafax.ro. Agenţia iraniană de presă Fars susţine însă că marinarii americani "spionau" în apele teritoriale iraniene. Marinarii - nouă bărbaţi şi o femeie - au fost reţinuţi de Gardienii Revoluţiei din Iran, a precizat Fars.

"Am pierdut contactul cu două ambarcaţiuni de mici dimensiuni ale SUA în drum din Kuwait către Bahrain", a precizat un oficial din cadrul administraţiei americane. Incidentul de marţi s-a produs în apropierea insulei Farsi, din mijlocul Golfului Persic.

Potrivit unor oficiali americani, cei zece marinari vor fi eliberaţi cel mai probabil în cursul dimineţii de miercuri.

În urma incidentului, secretarul de Stat american, John Kerry, l-a sunat imediat pe ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, pentru demararea negocierilor.

Un oficial a precizat pentru AP că John Kerry "a discutat personal cu Zarif pe această temă pentru a ajunge la acest rezultat".

Kerry şi Zarif au dezvoltat o relaţie personală de-a lungul celor trei ani în care au negociat acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri.

Agenţia conservatoare de presă Tasnim menţionează că navele americane erau echipate cu arme automate.

Gardienii Revoluţiei din Iran au mai avut acţiuni agresive în trecut, în cadrul misiunilor lor de protejare a frontierelor maritime iraniene.

Cincisprezece marinari britanici au fost reţinuţi timp de 13 zile în 2007, după ce au fost capturaţi într-o zonă disputată între Iran şi Irak.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran rămân mari în pofida acordului nuclear încheiat în 2015.

În decembrie, Iranul a efectuat teste cu rachete în apropierea unor nave americane de război şi a altor vase comerciale în Strâmtoarea Hormuz. Testele au fost "foarte provocatoare", a apreciat un comandant militar american la acea vreme.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro