IRANUL continuă batjocura la adresa SUA. Patru nave militare iraniene s-au apropiat în mare viteză de un distrugător american care a tras mai multe focuri de avertisment

IRANUL continuă batjocura la adresa SUA. Patru nave militare iraniene s-au apropiat în mare viteză de un distrugător american care a tras mai multe focuri de avertisment

Patru nave militare iraniene au trecut marți în mare viteză și cu armele descoperite pe lângă distrugătorul american USS Nitze în strâmtoarea Ormuz, manevră calificată de un responsabil militar american drept “periculoasă și neprofesionistă”.

Nava americană a tras focuri de avertisment și a încercat, fără succes, să comunice cu ambarcațiunile iraniene, mai menționează sursa citată într-o declarație acordată publicației 'Stars and Stripes', ziarul armatei americane.

Navele iraniene s-au apropiat până la circa 300 de metri de distrugătorul american, iar pentru a evita o coliziune acesta din urmă a fost nevoit să-și schimbe direcția, deși posibilitățile sale de manevră erau limitate de platformele petroliere din zonă.

Incidentul s-a petrecut în apele internaționale ale strâmtorii Ormuz, o cale navigabilă foarte importantă pentru comerțul internațional.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna ianuarie, marina militară iraniană a capturat echipajele a două mici ambarcațiuni de patrulare americane ce s-au rătăcit în apele teritoriale iraniene. Cei 10 militari americani reținuți atunci de iranieni au fost eliberați după 24 de ore, după ce au fost fotografiaţi în ipostaze umilitoare, imaginile cu militarii americanii îngenunchiaţi făcând înconjurul lumii.

Departamentul american de Stat a confirmat, luna aceasta, faptul că transferul a 400 de milioane de dolari în numerar către Teheran a fost condiţionat de eliberarea unor prizonieri americani închişi în Iran, însă a subliniat că aceşti bani reprezintă fonduri iraniene înghetaţe în SUA încă din 1981.

"Am profitat de asta pentru a ne asigura că avem cea mai puternică pârghie posibilă pentru a ne scoate oamenii de acolo, pentru a-i scoate în siguranță", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației SUA, John Kirkby,

A fost prima afirmație publică a administrației de la Washington care a legat plata respectivă de eliberarea prizonierilor americani din Iran. Anterior, atât președintele Barack Obama, cât și secretarul de stat John Kerry negaseră că banii ar fi fost o recompensă pentru eliberarea ostaticilor sau că ar fi avut vreo legătură cu acordul nuclear cu Iranul.