Iranul pregătește PRĂPĂDUL: 1000 de RACHETE Hezbollah împotriva ISIS

Iranul pregătește PRĂPĂDUL: 1000 de RACHETE Hezbollah împotriva ISIS Sursa f

Secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat de nenumărate ori că cele 80.000 de rachete ale sale pot atinge orice punct din Israel. Acum, el se gândește la o altă variantă.

Șefii săi de la Teheran caută înfrigurați soluții pentru a salva regimul lui Al-Assad în Siria și a opri înaintarea inexorabilă a ISIS spre Bagdad și spre orașul șiit Karbala.

Potrivit unor surse din Golf citate de site-ul israelian Debka, Iranul se gândește să folosească cele circa 1000 de rachete cu rază lungă de acțiune aflate în custodia Hezbollah pentru a opri evoluția evenimentelor.

Unele dintre acestea ar putea fi lansate de pe rampele din Liban, ceea ce ar târî această țară în război. Recent, Beirutul a refuzat cererea Hezbollah ca armata libaneză să se implice în conflict pentru a apăra regimul Assad.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum, Iranul nu a luat o decizie. Însă dacă o va face, dronele Teheranului, care survolează teatrele de zbor din zonă, pot furniza suficiente informații despre pozițiile ISIS și ale rebelilor din Siria pentru a permite operarea rachetelor Fajr-5s (rază de 400 - 600 de km), Zelzal-2s (500 km), Fateh-110s (800 km) și Șahin-2s (800-900 km).

Discuțiile pe tema folosirii rachetelor Hazbollah au avut loc joi, 28 mai, la Teheran, în timp ce purtătorul de cuvânt al Casei Albe declara:

„Statele Unite nu vor fi responsabile pentru a asigura securitatea în Irak. Strategia noastră este să sprijinim forțele de apărare irakiene, să le acordăm sprijin pe câmpul de luptă cu puterea aeriană a coaliției în timp ce ei se luptă cu ISIS în țara lor.”

Teheranul a văzut în această declarație o confirmare a faptului că administrația Obama nu vrea să se implice mai mult în războiul Irakului cu ISIS, în paralel cu acceptarea tacită ca Bagdadul să facă apel la alte ajutoare din afară pentru a se apăra.

În teatrul de luptă din Irak, Iranul a aruncat deja în luptă miliții șiite grupate sub numele de „Comitetul de Mobilizare Populară”, conduse de Abu Mahdi Al-Muhandis, care s-a dovedit că este iranian, nu irakian, așa cum se credea inițial.

Debka susține că această grupare este considerată prea dubioasă de către Statele Unite pentru a fi susținută. De aceea, toată campania anti-ISIS a fost lăsată în sarcina Iranului.

La rândul său, Teheranul se teme să-și expună avioanele pe teatrul de luptă din Irak, și de aceea s-a gândit la opțiunea rachetelor Hezbollah.

Iranul este sub mare presiune și în Siria:

  1. Regimul Assad nu mai poate rezista multă vreme sub loviturile rebelilor Frontului Al-Nusra și proaspăt înarmat și finanțat de Arabia Saudită, Qatar și Turcia. Pentru a camufla afilierea Frontului la Al-Qaida, saudiții au inventat o nouă formațiune, numită „Armata Musulmană a Cuceririi”. Într-o singură zi, au devenit membrii acesteia 3000 de militanți al Frontului Al-Nusra.
  2. Armata siriană a suferit pierderi mari și multe dintre unitățile sale dezertează, având ca rezultat că Bashar Al-Assad pierde un teritoriu după altul. În curând, el nu va mai avea suficiente trupe pentru a apăra Damascul.
  3. Deși liderii Hezbollah și-au declarat hotărârea să lupte pentru Assad în orice parte a Siriei, va fi totuși destul de dificil pentru gruparea șiită să susțină un conflict de mare amploare în Siria și să-și apere propriile poziții din Liban.
  4. Teheranul mai ia în calcul și încheierea unui pact cu Damascul, în baza căruia Assad să ceară oficial Iranului trupe care să-l ajute.