Editura Evenimentul si Capital

ISIS îi RIDICULIZEAZĂ pe aliați: Printr-un atac FULGER, jihadiștii au cucerit un oraș și jumătate. DISCORDIA dintre Obama și Bagdad face ca ofensiva de la Mosul să bată pasul pe loc

Convoi ISIS îndreptându-se nestingherit spre Rutba pe Calea Ba'aj
Autor: | | 1 Comentarii | 3285 Vizualizari

Deși asediată la Mosul, ISIS este pe cale să-și creeze în Irak două noi fiefuri, la Rutba și Sinjar, în zona sunnită de la frontierele cu Siria și Iordania.

În ciuda ofensivei lansate de coaliția internațională sprijinită de Statele Unite pentru a recuceri orașul Mosul din mâinile ISIS, jihadiștii au găsit suficiente resurse pentru a-și extinde zona controlată, ocupând un oraș și jumătate din altul, în zona frontierei cu Siria și Iordania

Potrivit Reuters, militanții islamiști au atacat duminică, printr-o surprinzătoare manevră, orașul Rutba, în încercarea de a slăbi presiunea asupra Mosul. Vinerea trecută, ei au lansat o operațiune asemănătoare asupra orașului Kirkuk, de unde au fost alungați doar după două zile de lupte crâncene, în care au provocat trupelor guvernamentale un număr însemnat de pierderi de vieți omenești, în comparație cu propriile pierderi:, în vreme ce dintre jihadiști au pierit sub 50, numărul morților din rândurile aliaților a fost de 100.

În Rutba, trupele irakiene și luptători din triburile sunnite care luptă aici susțin că au reușit să păstreze sub control cealaltă jumătate a orașului și intrarea pe autostrada care leagă Bagdadul de frontiera vestică.

Rutba se află în provincia vestică Anbar, un focar al insurgenței sunnite împotriva guvernului irakian condus de șiiți dar și împotriva forțelor Statelor Unite care l-au răsturnat de la putere pe Saddam Hussein (care era sunnit), în 2003.

De asemenea, ISIS a reușit să recucerească, în aceeași regiune, orașul Sinjar din mâinile kurzilor.

Site-ul israelian Debka informa acum câteva zile că o parte importantă din trupele ISIS, aflate în interiorul Mosul, împreună cu cantități mari de armament și muniție, s-au retras în zona dintre frontierele Iordaniei și Siriei, încercând să-și stabilească aici un nou fief. Atacurile surprinzătoare de la Rutba și Sinjar demonstrează că informația a fost reală.

Retragerea unei părți a jihadiștilor din Mosul a fost posibilă din cauza neînțelegerilor flagrante dintre Washington și Bagdad.

Debka susținea că președintele american Obama i-a cerut imperativ premierului irakian Al-Abadi să închidă așa-numita Cale Ba’aj. Este vorba de o rută lungă de 500 de kilometri, care nu figurează pe hărți, deschisă de ISIS acum doi ani, și care este folosită ca un coridor de comunicare între „capitala” lor din Irak, Mosul, și celălalt fief, Raqqa, în Siria.

Calea Ba’aj a fost folosită de ISIS acum pentru a-și retrage o parte din efective și echipamente din Mosul spre provincia Anbar.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro