PUBLICAȚIILE NOASTRE:

EVZ Special

Isprăvile primarului „invizibil” de la Sectorul 6. Desăvârșirea kitch-ului din Parcul Drumul Taberei va ajunge să coste 20 de milioane de euro

Autor: | | 8 Comentarii | 5830 Vizualizari
Peste fostul lac pe care te plimbai cu barca sau hidrobicicleta, acum un bazin betonat, a răsărit un ditamai podul hobanat FOTO: MARIAN ILIESCU
După ce a stricat un parc de legendă al Bucureștiului, cu 17 milioane de euro, Rareș Mănescu mai vrea să bage trei pentru a-și termina capodopera. Oamenii sunt revoltați. S-au tăiat copacii bătrâni și au apărut fierătanii ca în curtea fabricilor

Invizibilul primar al Sectorului 6 al Capitalei, Rareș Mănescu, când a fost ales edil, fără să fi fost văzut vreodată prin cartierele pe care încă le păstorește, din biroul său cu temperatură constantă a promis că va transforma înverzitul parc din Drumul Taberei, îndeobște cunoscut drept Parcul Moghioroș - cum se numea zona până în 1989 – într-un Central Park cum doar New York-ul mai are. Atâta doar că, după patru ani, fosta oază de verdeață, ce-i drept cam buruienoasă, s-a transformat într- o zonă ce seamănă, mai degrabă, cu un mixaj de pășuni pustiite, împănate cu fierătanii gigantice, similare cu cele din filmele care au apocalipsa pe generic. Iar locul lacului plin de bărcuțe și hidrobiciclete, și cu peștișori, a fost luat de un bazin betonat, de jumătate de metru adâncime. Copacii bătrâni au fost tăiați, „ecologic”, și în locul lor au fost plantați puieți care vor avea o coroană umbroasă doar când poza primarului actual de la „șase” va fi greu recunoscută și de Google.


FOTO: Copacii s-au rărit, iar sera preconizată este doar o structură metalicăNu mai sunt tobogane. Au apărut piste pentru câini

Au apărut uriașe structuri metalice în care se spune că va funcționa, cândva, o seră. Au dispărut, însă, toboganele și leagănele pentru copii, locul acestora fiind luat de niște chestii pe care prichindeii pot doar să se cațere sau să sară până li se face somn. Plus o pistă de antrenamet, profesionistă, pentru câini! 17 milioane de euro s-au băgat în pământul frecventat cu obstinație, aparent morbidă, de părinți cu copilașii lor, adolescenți în căutare de intimitate și pensionari dornici de socializare. Din care doar 300.000 de euro de la bugetul local, restul venind din fonduri UE. N-a fost de-ajuns! Mai nou, întru desăvârșirea dezastrului, Primăria Sectorului 6 vrea să mai investească în kitch-ul de la Moghioroș încă trei milioane de euro. De această dată, din banii noștri!


FOTO: Au dispărut toboganele și leagănele și au apărut niște chestii de sărit în sus care suportă și un adult de 115 kilograme„Au făcut un pod de zici că-i pasajul Basarab!”

Ștefan Bădărău (foto), economist, are 54 de ani și se plimbă zilnic prin parcul din Drumul Taberei. E fiert: „Băi, frate, zici că e IMGB, nu parc! Numa’ fiare și betoane! N-are nicio utilitate... Au tăiat copacii mari și vara zici că ești în Sahara, că nu se poate respira. Era mai bine înainte, că era un lac mare cu bărcuțe pentru copii și adulți. Ca-n Cișmigiu. Acu’ e un bazin de beton peste care au făcut un pod de zici că-i pasajul Basarab!”. E convins că lucrările de modernizare s-au făcut pentru șpagă. „Pe primar nu l-a văzut nimeni, pe teren, niciodată. Nici la TV!”, se umple de nervi omul.


FOTO: Ștefan BădărăuÎi vine în completare o bătrânică, Iuliana Badea, de 78 de ani. „Aici era, înainte, multă verdeață! Acu’, fierătaniile astea nu știu la ce folosesc...”, se uită bătrâna curioasă la stucatura din metal și sticlă, neterminată de ani buni, care ar fi trebuit să adăpostească o seră mai mare ca cea din Grădina Botanică. „Era o alee numai cu brazi. Au tăiat-o…”, suspină, cu regret, femeia. Când se uită la podul hobanat de peste balta betonată, se strâmbă: „Nu știu ce rost are? Că eu nu-l pot urca”.

„Au făcut praf banii europeni”

George, un arhitect de 33 de ani, a venit la plimbare cu băiețelul său, de doi ani și jumătate. „Am mers prin tot parcul și n-am găsit un loc de joacă pentru copil. Nu e niciun tobogan. Niciun leagăn. Dacă or fi, eu nu le-am văzut. Am luat țeapă. Nu sunt din zonă și am venit prima oară. N-o să mai vin!”, se supără omul. Apoi, cu o privire de profesionist, completează: „Ca specialist, îmi dau seama ce bani s-au băgat aici, dar lucrările de execuție și finisajele sunt execrabile! Ne-am dat țeapă maximă cu podul ăsta!”. Un inginer de 68 de ani, pensionar, pe nume George Badea, are alt of: „Dom’le, au apărut, de vara trecută, niște gândaci zburători, urât mirositori, de care nu poți să scapi!”. Dar de aspectul estetic ce zice? „Mă deranjează construcțiile astea metalice. Păi nu puteau să le facă din lemn sau să le acopere cu lemn?”, se întreabă inginerul. Cât despre primarul Mănescu, e foc și pară: „Nu l-am văzut decât pe afișe. Nici la TV nu apare. A, ba da, doar cu prietenul său, Crin Antonescu!”. Remarcă, atent, că mai toți copacii noi sunt deja uscați, iar cei în viață sunt tot cei vechi, rămași după defrișare. Suduie cu năduf: „Au făcut praf banii europeni și acum vor la fel cu banii noștri!”.


FOTO: Ce rost are pasajul acesta betonat, numai primarul Rareș Mănescu poate pricepe„Primarul n-a ieșit din primărie, să nu meargă la pușcărie!”

Adrian Miu, de 56 de ani, a ieșit la plimbare cu nepoțelul. Nu merge în alt loc, că n-are timp. „Parcul ăsta e o vrăjeală! Ieșirea din el, către biserică, se face direct pe gazon. Au făcut oamenii potecă, că n-au făcut ei alee! Înainte era verdeață, da’ au distrus-o! La sera aia lucrează de trei ani și abia i-au pus câteva geamuri”, e indignat bunicul. Am găsit, însă, și niște fani ai primarului Rareș Mănescu, doi pensionari militari. Unul dintre ei, Adrian Gherjan, de 70 de ani, e de părere că parcul e mult mai frumos acum: „Atâta doar că s-a cheltuit enorm și a durat mult. Înainte își făceau nevoile, aici, în tufișuri, toți boschetarii din cartier!”. Are dreptate omul, numai că nici nu mai poți să te ușurezi. Acum nu mai e nicio tufă și n-am văzut nicio toaletă ecologică. Pensionarul militar e optimist: „Să fim cinstiți… Când o să fie gata, să vedeți ce frumos o să fie!”. E suporter declarat al primarului Rareș Mănescu: „N-o fi ieșit el din primărie, pe stradă, și deaia nu merge la pușcărie, ca alții!”.

Patrimoniu de un milion de eruro

Considerat cel mai scump parc din Capitală, după modernizare, Drumul Taberei a mai primit un supliment din partea Primăriei. Cu numai câteva zile să trecem în anul 2016, consilierii locali ai Sectorului 6 au aprobat două hotărâri ciudate. Una legată de modernizarea arhitecturală şi peisagistică a parcului Drumul Taberei, pentru care administrația locală a aprobat suma de 12.514.571,72 de lei, aproximativ trei milioane de euro, iar cealaltă, pentru paza pe străzile cartierelor Drumul Taberei şi Militari, 3.592.261,40 lei, circa un milion de euro.

Raport devastator

Deşi înfrumuseţarea parcului a costat 75 de milioane de lei, cam 17 milioane de euro, bani europeni, contribuţia bugetului local a fost de 1.215.809 lei. Exact în aceeași perioadă, Curtea de Conturi făcea public un raport devastator despre distrugerea sistematică a Parcului Drumul Taberei.

Din auditul efectuat a rezultat faptul că, în cazul parcului, lucrările de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat creșterea suprafețelor verzi sau regenerarea vegetației în spaţiile verzi, degradate, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.


FOTO: Rareș MănescuInspectorii Curții de Conturi spun că spațiul verde a fost defrișat astfel încât să facă loc unor instalații inutile și scumpe, în condițiile în care acolo exista vegetație de ani de zile, pentru care fuseseră cheltuiți mulți bani. În plus, scrie în același raport, vechiul parc avea un patrimoniu de aproape un milion de euro, constând în instalații de irigații, mobilier, locuri de joacă, copaci, toate acestea dispărând pur și simplu.

Prostie. Primăria va termina lucrările din banii noștri

Pentru a evita pierderea întregii finanțări europene destinate reamenajării Parcului Drumul Taberei, Consiliul Local al Sectorului 6 s-a văzut nevoit să aprobe, în ședința din data de 17 decembrie 2015, alocarea sumei respective, de circa trei milioane de euro, pentru finalizarea spațiilor expoziționale cu plante exotice din Parcul Drumul Taberei. Motivul: Primăria nu a fost în stare să finalizeze lucrările până la data de 31 decembrie 2015 – data expirării perioadei de implementare – astfel încât cheltuielile să fie suportate din finanțarea europeană. Inaugurat în luna mai 2015, după ce a fost închis circa doi ani, parcul Drumul Taberei a fost deschis publicului cu mare tam-tam. Fără primar!Rareș Mănescu nu a putut fi contactat pentru a ne da mai multe amănunte.


Tag-uri: pracul drumul taberei, bucuresti, cartierul drumul taberei, sectorul 6, rares manescu, curtea de conturi, capitala, fonduri ue, ue, IMGB, Ștefan Bădărău, Drumul Taberei, Iuliana Badea, Grădina Botanică, Crin Antonescu, Adrian Gherjan
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isprăvile primarului „invizibil” de la Sectorul 6. Desăvârșirea kitch-ului din Parcul Drumul Taberei va ajunge să coste 20 de milioane de euro.
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Libertatea

RTV

WOWbiz

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii