UPDATE. Înmormîntarea lui Ariel Sharon. Două rachete, lansate din Fâșia Gaza | FOTO

UPDATE. Înmormîntarea lui Ariel Sharon. Două rachete, lansate din Fâșia Gaza | FOTO

Israelul a întărit securitatea pentru funeraliile fostului prim-ministru Ariel Sharon, azi, în apropierea frontierei cu Gaza, şi i-a avertizat pe conducătorii palestinieni din enclavă să nu permită să fie trase rachete în timpul ceremoniei la care se aşteaptă să participe şi vicepreşedintele american Joe Biden.

UPDATE ora 13.00: Armata israeliană a reperat, azi, lansarea din Fâşia Gaza a două rachete, care nu au ajuns, însă, pe teritoriul statului evreu, unde, în imediata apropiere de enclava palestiniană, peste câteva ore, vor începe funeraliile fostului prim-ministru Ariel Sharon, decedat sâmbătă la 85 de ani, relatează RIA Novosti, citată de Agerpres.

„Două lansări au fost detectate, dar nu ne este încă foarte clar în ce direcţie au fost lansate. Aşa cum am înţeles, rachetele nu au atins teritoriul nostru”, a declarat agenţiei de presă citate o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene.

Oficiali militari au refuzat să comenteze informaţiile apărute anterior în mass-media, potrivit cărora în apropiere de ferma familiei Sharon - unde în prezenţa mai multor persoane, între care invitaţi de peste hotare va fi înmormântat fostul premier - a fost desfăşurată o baterie antirachetă Iron Dome. UPDATE ora 12.15: Liderii care au luat cuvântul la ceremonia dedicată memoriei lui Ariel Sharon l-au descris ca pe un om neînfricat, devotat securității poporului său, relatează BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Sharon a fost „unul dintre cei mai mari comandanți militari pe care i-a avut poporul evreu”. Sharon, privit de mulți israelieni ca un mare om de stat, este disprețuit de lumea arabă. Mii de oameni s-au adunat pentru a-și lua rămas-bun de la Sharon, duminică, în fața Parlamentului de la Ierusalim, unde a fost depus sicriul cu trupul său neînsuflețit.

Aproape 20 de delegații străine au fost prezente, precum și sute de demnitari israelieni au participat la serviciul memorial de azi. Printre aceștia s-au numărat vicepreședintele american Joe Biden, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, emisarul special pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair, premierul ceh Jiri Rusnok și ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier. Președintele Shimon Peres a afirmat că Sharon a fost o „legendă militară în viață”, care a visat mereu la pace în Israel. El a adăugat că umerii acestuia au purtat greutatea securității poporului.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a amintit „contribuția unică la securitatea statului, care a fost gravată în dosarele istoriei”, și faptul că amintirea sa va rămânevie pentru națiunea sa, pentru totdeauna.

În discursul său, Joe Biden l-a descris pe Sharon ca fiind „un buldozer neînfricat”. „Securitatea poporului său a fost o misiune de nezdruncinat”, a mai spus el. Biden a mai spus poporului israelian: „Atâta timp cât există SUA, nu sunteți singuri”.  UPDATE ora 11.00: La Ierusalim a început ceremonia oficială de omagiere a fostului premier israelian Ariel Sharon, organizată în Parlament (Knesset), relatează AFP. Ariel Sharon, care a încetat din viaţă sâmbătă la 85 de ani, după opt ani de comă, va fi înhumat la ora locală 14.00 (14.00, ora României), cu toate onorurile militare, la ferma familiei sale din Negev, sudul Israelului, în apropiere de graniţa cu Fâşia Gaza. El a dorit să fie îngropat acolo alături de a doua sa soţie Lily. Cei doi fii ai săi, Gilad şi Omri, precum şi şeful Statului Major, Benny Gantz, vor susţine câte un discurs, în care vor elogia personalitatea sa. Având în vederea apropierea de Gaza, controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, serviciile de securitate şi poliţia israeliene au trimis întăriri în regiune, ridicând în acelaşi timp nivelul de alertă pentru atacuri cu rachete. Baterii ale sistemului mobil antirachetă 'Iron Dome' au fost desfăşurate în această zonă. Opt ani în comă Ariel Sharon a murit, sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, după opt ani în comă provocată de un accident vascular cerebral. Un serviciu memorial va avea loc, azi, în Parlament la Ierusalim, înaintea înmormântării ce se va desfășura după-amiază la ferma familiei Sharon, situată la aproximativ 10 km de Gaza, scrie Reuters, citată de Agerpres.     Demnitari străini, inclusiv Biden, sunt aşteptaţi să asiste la ceremonia de stat pentru Sharon la Ierusalim. Casa Albă a declarat că vicepreşedintele se va deplasa, de asemenea, la înmormântare la Ferma Sycamore. Israelul îi aduce un ultim omagiu fostului premier Ariel Sharon     O sursă din securitatea israeliană a declarat ca Israelul „a transmis mesajul” autorităţilor din Gaza de a preveni orice tir de rachetă în timpul înmormântării. Fâşia Gaza este condusă de mişcarea islamistă Hamas, care a luptat în câteva runde de violenţă cu Israelul în ultimii ani.     „Li s-a spus foarte clar că mâine va fi o zi foarte proastă pentru oricine de acolo să testeze răbdarea Israelului”, a declarat sursa, care a vorbit cu condiţia anonimatului.     Nu a fost niciun răspuns imediat din partea guvernului Hamas.

Oficiali egipteni, care în trecut au servit drept mediatori între Israel şi Hamas, nu au fost disponibili pentru comentarii. Fostul PREMIER israelian, Ariel Sharon, a MURIT. Funeraliile militare vor avea loc luni În momente de tensiune ridicată, Israelul intensifică patrulele aeriene deasupra Gazei cu elicoptere şi drone concepute să detecteze echipele palestiniene ce pregătesc rachetele şi să le lovească cu rachete ghidate înainte ca ele să poată efectua o lansare.     Canalul Doi al televiziunii a relatat că Israelul îşi redesfăşoară scutul antirachetă Domul de Fier pentru o mai bună protecţie a fermei, care a fost lovită în trecut de rachete lansate din Gaza.