Istoria Banatului, un volum cu 700 de pagini, propus la premiul Academiei

Istoria Banatului, un volum cu 700 de pagini, propus la premiul Academiei

Istoria Banatului un volumul monumental, cu 700 de pagini, care reuneşte 300 de ani de dezvoltare a regiunii, fost propus, joi, la premiul Academiei Române. Tomul a fost coordonat de prof.univ.dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.

“Vreau să propun această a doua ediţie pentru un premiu al Academiei. Acest volum reprezintă mirabila întâlnire dintre Est şi Vest. Conceptul de istorie regională, care astăzi face furori în Europa, dar acum 30 de ani era condamnat, aş spune că are un suport democratic şi foarte actual. Ne place sau nu ne place, viitorul este al Europei Regiunilor. S-a vorbit de pasivismul bănăţean, comparativ cu efervescenţa transilvăneană, dar eu l-aş numi, mai degrabă, un anumit tip de înţelepciune austriacă. Stau şi mă întreb dacă această pasivitate nu vine, de fapt, dintr-o înţelepciune greu de înţeles pentru alte regiuni. Această deosebire dintre Transilvania şi Banat nu ne lezează cu nimic, ci, din contră, pune în valoare particularităţile fiecăreia dintre regiuni”, a spus Răzvan Theodorescu, prezent la evenimentul de lansare a celei de a doua ediții a volumului.

La realizarea acestui volum tipărit la Editura Academiei au participat istorici din România, Serbia şi Ungaria. “În urmă cu 10 ani aveam primele întâlniri academici în jurul acestei teme şi am decis atunci că este important să scriem o istorie a regiunii. Această istorie a regiunii nu este în detrimentul istoriei generale, ci, dimpotrivă, vine să o completeze. E nevoie, în aceeaşi măsură, şi de o istorie a Olteniei, a Bucovinei, a Transilvaniei ş.a.m.d.”, a declarat Neumann.

Ne puteți urmări și pe Google News