“Istoria şi civilizaţia tătarilor”, la Universitatea Ovidius din Constanţa

“Istoria şi civilizaţia tătarilor”, la Universitatea Ovidius din Constanţa

Pentru prima dată în existenţa Universităţii Ovidius din Constanţa, şi premieră în România, la facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice se susţine, în anul universitar 2014-2015, cursul „Istoria şi civilizaţia tătarilor”. Cel puţin 120 de studenţi, masteranzi dar şi persoane interesate de istoria tătarilor s-au înscris la cursul susţinut de drd Metin Omer, de la Universitatea Hacettepe Ankara.

Ideea aparţine chiar conferenţiarului Metin Omer, 27 ani, absolvent al facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii Ovidius, acum doctorand al Universităţii Hacettepe din Ankara. La iniţiativa prorectorului Florin Anghel, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România (UDTTMR) a semnat un protocol de colaborare cu Universitatea Ovidius din Constanţa, cursul începând la sfârşitul săptămânii trecute. „Este pentru prima oară când se ţine un astfel de curs în România dar el este şi singurul care se ţine în afara spaţiilor tătăreşti, Crimeea şi Kazan. Voi prezenta, într-un an universitar, tot ce am studiat, începând cu cele mai vechi atestări ale tătarilor, încă din secolele V-VI, prezentând principalele evenimentele ale evoluţiei tătarilor, şi principalele aspecte ale civilizaţiei şi culturii tătarilor. Deasemenea, în cadrul cursului, vom încerca să schiţăm şi câteva biografii ale principalilor intelectuali din elita tătară” a declarat Metin Omer la deschiderea cursului.

Cursul se desfăşoară cu sprijinul facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, care a pus la dispoziţie o sală dotată cu toată tehnica de specialitate. Emanuel Plopeanu, decanul facultăţii, susţine, de altfel, că protocolul semnat cu UDTTMR , „este cel mai prolific parteneriat pe care îl avem cu instituţii din afara universităţii, cu uniuni specifice unor comunităţi etnice” şi speră ca acest curs să devină „ o tradiţie” în oferta educaţională a universităţii Ovidius, în următorii ani. Cei care vor termina cursul, vor primi o diplomă de absolvire din partea Facultății de Istorie și Științe Politice și a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

 

Ne puteți urmări și pe Google News