Istoricul Stoenescu, bunul prieten al Securității

Istoricul Stoenescu, bunul prieten al Securității

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, ieri, definitiv: istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost colaborator al Securității, menținând astfel sentința dată, pe 25 septembrie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti.

Pe atunci, Stoenescu era prim-vicepreşedinte al Partidului Noua Generaţie al lui George Becali. Conform datelor de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), recrutarea a avut loc pe 29 martie 1984, pe când Stoenescu avea 32 de ani, iar numele de cod sub care s-a semnat angajamentul cu Securitatea a fost „Gavrilescu Adrian”. 43 de rapoarte a dat viitorul expert în istorie recentă, ofițerul care- l avea „în grijă” fiind extrem de mulțumit de activitatea lui.

Vigilentul de serviciu

În dosarul de la CNSAS a rămas de pomină relatarea unui ofiţer de Securitate despre o acţiune a lui Alex Mihai Stoenescu, datată 12 aprilie 1984. Istoricul l-a pârât la Miliție pe un individ care făcea poze la cozile magazinelor de carne din Piața Amzei. „Sursa l-a urmărit pe individ şi i-a reţinut semnalmentele, după care s-a deplasat rapid în dreptul cofetăriei Casata, unde a făcut cunoscute cele văzute unui sergent major de Miliţie aflat în misiune”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Împreună cu patrula de Miliție, Stoenescu l-a urmărit pe fotograful neinspirat, care a fost reținut și identificat. A primit 500 de lei pentru fapta sa. Disidentul Neculai Constantin Munteanu, principala voce anti-Ceaușescu de la „Radio Europa Liberă”, l-a pus în fruntea listei celor mai perfizi informatori: „un stahanovist”. „A dorit de tânăr să fie ofiţer de Securitate. N-a putut din cauza vederii. Un accident din copilărie, dar și un handicap depășit cu brio ca turnător”, remarca Munteanu.