Italia. Cântec jignitor despre români: criminali şi proxeneţi, originari din Ţigania| VIDEO ŞI VERSURI

Italia. Cântec jignitor despre români: criminali şi proxeneţi, originari din Ţigania| VIDEO ŞI VERSURI

O emisiune satirică difuzată de un post de radio din Roma, în care sunt ironizaţi românii, a stârnit ecouri puternice în comunitatea românească din Peninsulă.

Postul de radio va lansa pe 22 noiembrie 2011 un CD în care românii sunt descrişi ca infractori şi criminali. Melodia se numeşte "Faccio bordello" (Fac un măcel) şi este interpretată de Zlatan - unul din personajele emisiunii radiofonice cu caracter satiric "Lo Zoo di 105" de pe Radio 105, un post de radio cu mare audienţă în Italia. Zlatan O Rei, un personaj similar cu faimosul Borat, îşi povesteşte, cu un accent balcanic, viaţa în România, unde lua bătaie în familie, şi sosirea în Italia, unde se ocupă de afaceri "necurate", potrivit publicaţiei "Gazeta românească". Versurile melodiei "Fac un măcel": * "Vin dintr-o familie rău-famată/ De mic o luam pe spinare/ Chiar dacă nu am o casă/ Eu umblu cu papucii mei rupţi/ Asta nu e casa mea, eu vin din România, pentru a vinde marfă./ Iau cuţitul, fac un măcel, îmi iau familia, fug în Sicilia/ Iau ciocanul, sparg uşa şi scap de poliţie./În Italia, viaţa e scumpă/ Eu trăiesc în rulota mea/ De muncă nu e, eu fur pentru că-mi plac maşinile frumoase/ Gata - nu e vina mea că vin din Ţigania şi cultiv marijuana.../ Dacă nu-ţi place, aranjez eu totul./ Iau pistolul şi fac: Bum Bum!(…)/ Eu vând pudră,/ Şi luaţi aminte!/ Cine nu e bun cu noi, noi îi facem: Bum Bum!/ La furat! Bum Bum!/ La luat gâtul! Bum Bum!/ La jefuit! Bum Bum!/ La înjunghiat! Bum Bum!" Melodia are deja un mare succes în Peninsulă. Numai pe pagina de Facebook a actorului Alan Caligiuri, clipul a strâns 12.000 de like-uri.

"Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre", a reacţionat "Gazeta Românească", publicaţia comunităţii românilor din Italia.

Românii avertizează că există suficiente elemente pentru a semnala cazul Oficiului italian Antidiscriminare. "Zlatan Ţiganul" este prezentat ca "omul care trăieşte în mizerie", făcând trafic de droguri, furând, cerând taxe de protecţie, ocupându-se de proxenetism şi trafic de copii. Mai mulţi imigranţi au reacţionat şi pe forumuri:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • "Dacă nu erau românii să lucreze în Italia, italieni mureau de foame, că nu ştiu să facă nimic, să zică mersi că am venit noi să plătim bani la stat. Să le fie ruşine!"
  • "Urât... foarte urât...când ştiinţa se dezvoltă pe zi ce trece şi evoluează din ce în ce mai repede, la sfârşitul anului 2011 italienii încă mai sunt rasişti, dovadă că în "Cizmă" primitivismul încă există"

"Cântecul vorbeşte despre o minoritate"

Comentariile jignitoare au fost criticate şi de Federico Rocca, consilierul primarului Romei pentru relaţia cu Uniunea Europeană.

"Cântecul difuzat de postul Radio 105 lansează un mesaj îngrijorător şi discriminatoriu la adresa tuturor imigranţilor originari din România, dintre care cei mai mulţi nu se regăsesc în modelul prezentat în acest cântec", a apreciat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it.

"Este clar că intenţia autorul cântecului este exclusiv de a ironiza, mai ales ţinând cont de caracterul emisiunii. Totuşi, cred că această iniţiativă nu contribuie la dialog şi la convieţuire paşnică, ci, dimpotrivă, enervează lumea şi riscă să marginalizeze numeroasele persoane care trăiesc legal şi corect în Italia", a subliniat oficialul italian.

Acesta a adăugat că a primit numeroare plângeri de la români care trăiesc în Italia şi care se simt discriminaţi de mesajele cântecului respectiv, care vorbeşte despre o minoritate şi nicidecum nu oferă o reprezentare a întregii comunităţi.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/DIzX-GKP1sY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>