Iusuf Murat, reales Muftiu al Cultului Musulman din România. Alegerea, contestată de contracandidat

Iusuf Murat, reales Muftiu al Cultului Musulman din România. Alegerea, contestată de contracandidat

Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, a fost reales pentru al treilea mandat, fiind desemnat cu 24 de voturi din toţ atâţia membri ai Consiliului Sinodal prezenţi, astăzi, la şedinţa organizată la Constanţa. Contracandidatul său, imamul Ozghin Nurla, contestase în instanţă organizarea alegerilor pe motiv de încălcare a statulutului Cultului Musulman.

Toţi cei 24 de membri ai Sinodului Cultului Musulman din România, reprezentanţi ai imamilor şi ai celor două Uniuni, tătară şi turcă, au votat pentru muftiul Iusuf Murat. La procesul votării a participat şi imamul Ozghin Nurla care, la fel ca şi Iusuf Murat şi-a expus programul electoral. “Prin realegerea muftiului, am dat mesajul că noi, reprezentanţii comunităţii musulmane din România, suntem cetăţeni loiali statului român, cetăţeni europeni, ataşaţi valorilor UE şi ale NATO. Este foarte important ca populaţia majoritară să vadă cum suntem noi în realitate, o comunitate modernă, care nu va creea absolut niciodată niciun fel de probleme statului român” a ţinut să precizeze, la final, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, Gelil Eserghep.

Contracandidatul Ozghin Nurla a pierdut alegerile pentru că ar fi fost membru fondator a unei asociaţii islamice neautorizată de Muftiatul Cultului Musulman din România. „Se pare că este sprijinit de nişte fundaţii cu viziuni mai fundamentaliste ale religiei noastre. Dar vă asigur că aceste viziuni nu reprezintă decât opinia câtorva oameni din cadrul comunităţii musulmane. Noi, ceilalţi musulmani suntem oameni liniştii, la locul nostru, ne bucurăm că avem toate condiţiile de a ne manifesta religia, de a ne păstra tradiţiile şi obiceiurile” a mai subliniat Gelil Eserghep. El crede că acţiunea in instanţă a imamului Ozghin Nurla este un simplu proces civil şi, dacă ar fi existat argumente solide, alegerile ar fi fost suspendate de instanţă prin ordonanţă prezidenţială.

Muftiul Iusuf Murat, 38 de ani, îşi propune să slujească, în continuare, valorile religiei islamice în România, respectând legile statului român. El a făcut apel la unitate către comunitatea musulmană. „Să sluijim valorile tradiţionale ale islamului, având ca bază religia noastră isalmică şi nicidecum să nu slujim anumite idei sau interpretări ale islamului”. Cei care l-ar susţine pe contracandidatul său ar fi, de fapt, deranjaţi de o iniţiativă legislativă care va obliga asociaţiile islamice din ţară, înfiinţate ca şi fundaţii culturale şi care desfăşoară ilegalş activităţi religioase, vor funcţiona doar cu aprobarea Muftiatului Cultului Musulman din România, singurul recunoscut de statul român.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imamul Ozghin Nurla, 35 de ani, nu recunoaşte alegerile şi nu renunţă la acţiunea sa în instanţă. „De bun simţ era să se aştepte pronunţarea justiţiei”. El admite că este fondator al Asociaţiei Musulmane din România, şi rudă cu actualul preşedinte, dar în 2014 ar fi părăsit organizaţia.„Subliniez că nu sunt afiliat, sau simpatizant al vreunui partid politic, sau fundaţie ori asociaţie. Vreau doar să respectăm statutul Cultului Musulman şi imaginea care mi-a fost deranjată prin acuzele pe care mi le-a adus domnul muftiu Iusuf Murat” a declarat Ozghin Nurla. Pe lângă contestarea alegerilor, el a sesizat Secretariatul de Stat pentru Culte şi, „fiind lezat”, se va adresa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.