PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Social

Jamie Oliver și burgerul său năstrușnic

Autor: Carmen Anghel | duminică, 31 ianuarie 2016 | 1 Comentarii | 1561 Vizualizari
Jamie Oliver
Unul dintre cei mai cunoscuți bucătari își învață admiratorii cum să gătească acasă. Prin rețetele sale încearcă să dea o notă sănătoasă hranei

Pentru săptămâna aceasta am ales două rețete fabuloase, din ultima carte a bucătarului englez „Comfort food. 100 de rețete esențialedelicatese pentru cei dragi”, apărută în România la Editura Curtea Veche Publishing. Pentru o zi, puteți fi discipolul lui Jamie! Gătiți: „Burger năstrușnic” și „Tort Colibri”.

Plăceri vinovate

Iată ce spune Jamie Oliver: „Această nouă carte a mea conține, fără îndoială, cele mai savuroase, inedite și fascinante rețete din minunatul univers al aromelor pentru suflet. E vorba de acele plăceri vinovate, simple și gustoase, pe care le adorăm cu toții. Cartea celebrează amintirile nostalgice, tradițiile, mâncărurile preferate din copilărie. Pune în lumină, totodată, ritualul gătitului, precum și meniurile care te scot din cotidian. Mă refer la deliciile culinare ce îți redau buna dispoziție, aducându-ți un zâmbet larg pe chip. Și, desigur, la deserturi și alte superbe răsfățuri dulci, prea bune ca să nu le încerci uneori. În carte găsești imboldul de a găti acasă delicioase mese pentru cei dragi”. Poftă bună!

  • REȚETE

Burger năstrușnic

4 PORȚII / 35 DE MINUTE, PLUS TIMPUL PENTRU RĂCIRE

● 800 g de antricot de vită, tocat; ● ulei de măsline; ● 1 ceapă roșie mare; ● 1 strop de oțet de vin alb; ● 2 castraveciori cornișon; ● 4 chifle pentru burgeri presărate cu susan; ● 4-8 fâșii de bacon împănat, afumat; ● 4 lingurițe de muștar; ● sos Tabasco Chipotle; ● 4 fâșii subțiri de brânză Red Leicester; ● 4 lingurițe de ketchup. SOS PENTRU BURGERI: ● ½ salată iceberg; ● 2 linguri cu vârf de maioneză; ● 1 lingură cu vârf de ketchup; ● 1 linguriță de sos Tabasco Chipotle; ● 1 linguriță de sos Worcestershire; ● opțional: 1 linguriță de coniac sau whisky

Pentru cei mai buni burgeri, mergeți la măcelar și cereți-i să vă toace 800 g de antricot. Această porțiune este foarte potrivită, având deopotrivă grăsime și carne gustoasă. Împărțiți tocătura în patru și, cu mâinile ude, modelați din fie care porție niște bile, apoi presați-le pe toate sub formă de turtițe plate, cu diametrul de aproximativ 12 cm (trebuie să aibă cam cu 2 cm mai mult decât cel al chiflelor). Așezați-le pe o farfurie unsă cu ulei și lăsați-le în frigider. Mai apoi, feliați subțire ceapa roșie și puneți-o într- un castron, împreună cu oțetul și cu un praf de sare de mare. Feliați castraveciorii și tăiați chiflele în jumătăți. Într- un castron, mărunțiți salata iceberg, amestecați-o cu restul ingredientelor pentru sos și asezonați după gust.


Eu prefer să prepar doar câte doi burgeri odată, pentru a-i găti perfect, așa că alegeți-vă două tigăi – una mare și neaderentă, așezată pe foc iute, pentru burgeri, și o alta așezată pe foc moderat, pentru bacon. Ungeți burgerii cu ulei și asezonați-i cu sare și piper. Puneți 2 burgeri în prima tigaie, presându- i cu o spatulă, apoi răsturnați jumătate din bacon în cealaltă tigaie. După un minut, întoarceți burgerii și ungeți fiecare parte prăjită cu ½ linguriță de muștar și cu un strop de sos Tabasco. După încă un minut, întoarceți burgerii și repetați pe cealaltă parte, cu încă ½ linguriță de muștar și puțin sos Tabasco. Mai gătiți-i circa un minut, după care puteți așterne câte o bucată de bacon crocant pe fiecare burger, împreună cu o felie de brânză. Adăugați un strop mic de apă și acoperiți burgerii cu un castron termorezistent, pentru ca brânza să se topească – 30 de secunde ar trebui să fie de ajuns. În același timp, prăjiți 2 chifle despicate în grăsimea rămasă de la bacon, până ce devin aurii. Repetați toate etapele, ca să preparați ultimii doi burgeri.


Pentru a asambla fiecare burger, turnați un sfert din sosul pregătit peste jumătatea de chiflă de la bază, apoi așterneți deasupra burgerul cu bacon și brânză, plus un sfert din cantitatea de ceapă și de castraveciori. Tapetați cu o linguriță de ketchup interiorul jumătății de chiflă de deasupra, apoi presați-o ușor peste cea umplută. Dacă lăsați burgerii să se odihnească, sucurile din ei vor înmuia chifla, așa că mai degrabă serviți-i imediat. Sau, pentru o experiență puțin mai... murdară, înveliți burgerii în câte o bucată de hârtie de pergament și lăsați-i să stea un minut, ca să devină moi și zemoși.

Tort Colibri

14 PORȚII / 1 ORĂ, PLUS TIMPUL PENTRU RĂCIRE

● 250 ml de ulei de măsline, plus o cantitate pentru uns; ● 350 g de făină cu agenți de creștere; ● 1 linguriță rasă de scorțișoară măcinată; ● 350 g de zahăr auriu; ● 4 banane mijlocii, foarte coapte; ● 1 x 425 g conservă de ananas (bucăți); ● 2 ouă mari; ● 1 linguriță de esență de vanilie; ● 50 g de nuci pecan. CREMĂ: ● 400 g de zahăr pudră; ● 150 g de unt nesărat (la temperatura camerei); ● 200 g de cremă de brânză dulce; ● 2 lămâi verzi. PUDRĂ PENTRU GLAZURAT: ● 100 g de zahăr pudră; ● 50 g de nuci pecan.

Încingeți cuptorul la 180°C/treapta 4. Ungeți cu ulei și căptușiți cu hârtie cerată două forme de prăjitură cu diametrul de 23 cm, cu fundul detașabil. Amestecați făina și scorțișoara într-un castron, apoi adăugați zahărul și un praf de sare de mare. Descojiți bananele și, în alt castron, zdrobiți-le cu o furculiță. Scurgeți și tocați mărunt ananasul, după care adăugați-l peste banane, împreună cu uleiul, ouăle și esența de vanilie. Amestecați totul până la omogenizare, apoi turnați compoziția peste ingredientele uscate și combinați-le până ce obțineți o consistență cremoasă. Tocați mărunt nucile pecan și înglobați-le ușor în compoziție, apoi turnați aluatul în cele două forme pregătite. Lăsați-le la cuptor 35-40 de minute sau până când aluatul a crescut, a devenit auriu și își recapătă forma dacă îl apăsați ușor în mijloc. Treceți un cuțit pe marginea formelor, apoi lăsați cele două blaturi să se răcorească 10 minute, înainte de a le scoate pe un grătar, pentru a se răci complet.

Între timp, pentru cremă, bateți zahărul și untul, folosind un mixer electric, până ce amestecul s-a deschis la culoare. Adăugați crema de brânză, radeți coaja de la 1 lămâie verde, stoarceți și puțină zeamă, după care bateți din nou, până când compoziția devine fină – e foarte important să nu o solicitați prea mult. Păstrați-o la frigider până la asamblarea tortului. Pentru glazură, puneți zahărul pudră și un strop de apă într- o tigaie neaderentă, la foc moderat. Agitați tigaia din când în când, dar nu amestecați, așteptând până ce zahărul se dizolvă și capătă o ușoară nuanță aurie. Adăugați nucile pecan și un praf de sare, înglobați-le cu o lingură și, îndată ce s-au rumenit frumos, turnați compoziția pe o foaie de hârtie cerată, unsă, ca să se întărească (priviți filmulețul de pe jamieoliver.com/ howto). Odată răcită, zdrobiți-o, până când se transformă într-o pudră (veți avea nevoie de jumătate din cantitate pentru a acoperi tortul – păstrați restul pentru a-l presăra pe înghețată, vezi paginile 342-345).

Pentru a asambla tortul, așezați un blat pe un suport de tort și ungeți-l cu jumătate din cantitatea de cremă. Acoperiți cu celălalt blat, așterneți deasupra restul de cremă, apoi radeți coaja lămâii verzi rămase. Presărați la suprafață pudra de glazurat și decorați tortul cu flori comestibile, precum viorele, limba mielului sau plante medicinale cu inflorescență, dacă vă atrage ideea. Cu o ceașcă de ceai alături, acest tort îi va bucura pe toți cei care-l vor gusta.

Tag-uri: Jamie Oliver, Editura Curtea Veche Publishing, retete, Burger, tort




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii