Jandarmeria Română, despre luptătorii ÎNARMAŢI de la metrou: “Vor fi o prezenţă obişnuită”

Jandarmeria Română, despre luptătorii ÎNARMAŢI de la metrou: “Vor fi o prezenţă obişnuită”

Autorităţile române preferă să ia măsuri de siguranţă, decât să aştepte să se întâmple vreun eveniment nedorit. Prezenţa jandarmilor în metrou şi în alte mijloace de transport în comun nu are legătură cu vreo alertă teroristă pe teritoriul României, iar reprezentanţii instituţiei au declarat, pentru "Evenimentul zilei" că militarii vor deveni o prezenţă obişnuită printre pasageri. În ziua atentatelor teroriste de la Bruxelle, MAI a anunţat că, împreună cu SRI, a luat măsuri preventive sporite în planul ordinii publice, pentru menținerea unui climat ridicat de siguranță pentru cetățeni.

Jandarmii au început să patruleze, zilnic, prin mijloacele de transport în comun, însă prezenţa luptătorilor înarmaţi de la Brigada Specială de Intervenţie ,,Vlad Ţepeş”, unitatea de elită a Jandarmeriei, a atras atenţia călătorilor. Brigada are şi atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii actelor de terorism şi criminalitate organizată.

Jandarmi înarmaţi la metrou (Foto:sport.ro)

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuşi, reprezentanţii Jandarmeriei Române ne-au transmis că nu este o măsură ieşită din comun care nu are legătură cu vreo alertă teroristă, impusă după atentatele de la Bruxelles. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Drăgan, ne-a declarat că  „misiunea Brigăzii Speciale de Intervenţie face parte dintr-un ansamblu de acţiuni ale Jandarmeriei, care au drept scop menţinerea unui climat de siguranţă ridicat. Sunt măsuri proactive, menite totodată să crească capacitatea de reacţie şi intervenţie, în special în zonele unde sunt aglomerări mari de persoane. Cetăţenii nu au motive de îngrijorare şi le recomandăm să fie liniştiţi la vederea jandarmilor. Prezenţa cotidiană a forţelor de ordine, la metrou sau în orice altă locaţie este doar în beneficiul acestora”.

Măsura proactivă de care vorbeşte oficialul Jandarmeriei Române înseamnă că auorităţile preferă preluarea controlului asupra unei situaţii, decât să fie nevoite să intervină la un eveniment nedorit, chiar dacă nu există nicio ameninţare reală la adresa siguranţei populaţiei.

Măsuri luate de MAI şi SRI

În ziua atentatelor teroriste din Bruxelles,  care au avut loc pe 22 martie a.c., Ministerul Afacerilor Interne  (MAI) a anunțat că, în strânsă legătură cu Serviciul Român de Informații (SRI) a realizat o evaluare a situației. În acest context, au fost luate măsuri preventive sporite în planul ordinii publice, pentru menținerea unui climat ridicat de siguranță pentru cetățeni. Oficialii MAI au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că, printre măsurile luate se numără intensificarea controalele la frontieră, supravegherea adunărilor publice, a locurilor aglomerate și a obiectivelor strategice.