Jane’s Defense aruncă bomba. Arme rusești din România, trimise de americani rebelilor sirieni

Jane’s Defense aruncă bomba. Arme rusești din România, trimise de americani rebelilor sirieni

Sfidând acordul de încetare a focului din Siria, Constanța și portul bulgar Burgas sunt punctele de plecare ale transporturilor de arme. Via Turcia și Iordania, acestea aprovizionează insurgenții sirieni care vor răsturnarea regimului Bashar al-Assad

Statele Unite continuă să înarmeze grupările rebele din Siria, în ciuda acordului de încetare a focului, dezvăluie Jane’s Defense într-un articol din 8 aprilie, cu titlul „Ies la lumină informații privind livrările de arme americane către rebelii sirieni”. Prestigioasa publicație militară citează documente ale Federal Business Opportunities, un portal unde guvernul american formulează cereri de ofertă pentru cele mai diverse afaceri. În ultimele luni, FBO a publicat două solicitări de transport de armament din România și Bulgaria către Orientul Mijlociu. Prima cerere a fost depusă pe 5 noiembrie 2015: se căuta o companie care să transporte 81 de containere din Constanța în portul iordanian Aqaba. Ulterior, cererea a fost completată cu detalii: transportul cântărea 994 de tone, dintre care ceva mai puțin de jumătate trebuia descărcat la baza militară turcă de la Agalat, iar cealaltă jumătate mergea la Aqaba.

Printre armele transportate: pistoale automate AK- 47, mitraliere PKM, mitraliere grele DShK, lansatoare de rachete RPG-7 și rachete antitanc teleghidate 9K111M Faktoria (toate de producție sovietică), plus muniție de 14,5 mm pentru mitraliere grele și obuze de 82 mm pentru mortiere.

Ne puteți urmări și pe Google News

O mențiune specială pentru lansatorul de rachete teleghidate antitanc Faktoria, cu dublu focos. Acesta este considerat arma ideală pentru a străpunge blindajul reactiv exploziv (ERA) al tancurilor T-72 sovietice, cu care este dotată armata siriană.

Drumul armelor

Contractul a fost atribuit companiei Transatlantic Lines pe 18 noiembrie, al cărei vas Geysir a plecat din Constanța pe 5 decembrie. Informațiile portalului IHS Maritime, care urmărește circulația vaselor, arată că transponderul de pe Geysir nu a transmis datele despre poziția navei decât sporadic în următoarele 10 zile. Totuși, s-a observat că Geysir a ocolit nordul Ciprului, până la Agalar, apoi a trecut prin Canalul de Suez și s-a îndreptat spre Golful Aqaba, când a dispă- rut pe 15 decembrie. A reapărut în Golful Suez a doua zi, scrie Jane’s.

A doua solicitare a fost postată pe FBO în 5 februarie 2016, un transport de arme din portul bulgăresc Burgas tot la Aqaba. De data aceasta era vorba de 117 containere, cu o greutate de 2007 tone, așadar mai mult decât dublul primei comenzi, dar de data aceasta nu a existat o listă care să detalieze echipamentele militare.

Contractul a fost încheiat cu Schuyler Line Navigation Company, pe 25 februarie, iar nava acesteia, Corsica, a plecat din Burgas pe 28 martie. Deși porturile Constanța și Agalar nu erau menționate în oferta inițială, Corsica a oprit în ambele, înainte de a se îndrepta spre Canalul Suez, pe care l-a traversat pe 4 aprilie.

FOTO: Mitralieră grea DShK, într-o probă de poligon

Dat fiind că armatele turcă și iordaniană nu folosesc nici una dintre armele care au făcut obiectul transporturilor, ziariștii de la Jane’s susțin că destinatarii finali ai armelor sunt aproape sigur rebelii care luptă împotriva regimului Assad în Siria. Ei au fost văzuți adeseori utilizând aceste tipuri de echipamente militare.

Atât Turcia cât și Iordania au participat la programul american de antrenare și înarmare a grupărilor siriene rebele.

Acest program a fost oficial abandonat în 2015, dar se pare că el continuă în mod secret.

Armistițiul, în mare pericol

Când vasul Corsica pleca din Burgas, pe 28 martie, se împlinea o lună și o zi de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului, dintre trupele guvernamentale ale lui Assad și grupările de rebeli (înțelegerea nu include ISIS și Frontul Al-Nosra). Armistițiul este girat de Statele Unite și Rusia și, în ciuda numeroaselor Casandre, a rezistat până astăzi. Doar că în ultimele zile situația pare să se fi înrăutățit. Duminică, premierul sirian a anunțat că urmează un nou atac masiv al trupelor Damascului, sprijinite de aviația rusă, asupra Alep, fieful ISIS. Doar că aici sunt și importante baze ale rebelilor, iar aceștia se tem că vor fi și ei țintiți de asalt. Surse din Opozitie au anunțat că ,,armistitiul este pe duca".