Editura Evenimentul si Capital

Japonezii au tipărit un ziar întreg pe MĂTASE. Află care este motivul | FOTO

14-06/silk-newspaper-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 240 Vizualizari

Un ziar local din Japonia a publicat duminică o ediţie specială, imprimată pe mătase, pentru a sărbători decizia UNESCO din ajun de a include pe lista Patrimoniului Mondial moara de mătase Tomioka, monument istoric important din perioada industrializării Japoniei, informează agenţia Kyodo, citată de Agerpres.

Publicaţia "Jomo Shimbun", din prefectura Gunma, a publicat o sută de exemplare pe mătase. Ziarele pe mătase măsoară 50/40 centimetri şi au fost puse în vânzare în restaurantele şi magazinele de suveniruri din apropiere de moara Tomioka.

Mătasea folosită a fost în cea mai parte produsă în Gunma, iar tiparul s-a efectuat cu o viteză de câteva exemplare pe oră. Editorii şi-au exprimat speranţa că ediţia specială va promova producţia manufacturieră de mătase şi va relansa sericicultura locală.

Moara Tomioka a fost construită în 1872, fiind proprietate de stat. Instalaţia a fost un model pentru alte mori din Japonia şi a ajuns să joace rolul de lider mondial în industria producerii de mătase.

Trei situri istorice conexe - ferma de sericicultură Tajima Yahei din oraşul Isesaki, şcoala de sericicultură Takayama-sha din oraşul Fujioka şi depozitul Arafune de viermi de mătase din oraşul Shimonita - au fost incluse în lista Patrimoniului Cultural Mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Moara de mătase Tomioka a fost adăugată sâmbătă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în cadrul celei de a 38-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial, care are loc la Doha între 15- 25 iunie.
Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate