Japonezul care trăieşte de două luni pe un aeroport din Moscova

Japonezul care trăieşte de două luni pe un aeroport din Moscova

Un jurnalist japonez, care doreşte să obţină azil în Rusia, trăieşte pe aeroportul Şeremetievo din Moscova de mai bine de două luni.

Tetsuya Abo, jurnalist japonez în vârstă de 36 de ani, locuieşte în zona de tranzit a aeroportului pentru a scăpa de persecuţiile politice a căror ţintă afirmă că este. “A devenit imposibil să spui adevărul în Japonia. Nu mai este posibil să spui lucrurilor pe lume în presă din cauza unei legi absurde care priveşte secretul de stat. Japonezii cred că trăiesc corect şi de aceea nu sunt capabil să sesizeze problemele cu care se confruntă societatea”, explică Tetsuya Abo, care se consideră victima convingerilor sale politice.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune rusesc NTV, el povesteşte că linia editorială a ziarului său îl obliga să scrie “lucruri neadevărate despre Rusia”.

În consecinţă, el s-ar fi decis în cele din urmă să cumpere un bilet de avion pentru Moscova.  Tetsuya Abo a plecat spre capitala Rusiei la 1 mai. Ar fi trebuit să revină în ţara lui natală până în 29 mai însă a decis să rămână în Sala plecărilor din aeroport după ce se înregistrase pentru zborul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au trecut mai bine de două luni de când japonezul se află în zona de tranzit a aeroportului moscovit. Viza lui a expirat şi, aşa cum indică panoul depus alături pe care este scris “Mi-e foame”, el nu mai are nici resurse financiare. Totuşi, Tetsuya Abo nu are intenţia să revină în Japonia.

El spune că a fost persecutat şi chiar arestat în urma unei acuzaţii false din cauza convingerilor sale politice, motiv pentru care vrea să ceară cetăţenie rusă şi să rămână în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al aeroportului a declarat că acţiunile japonezului nu pot fi considerate încălcări ale legii, ceea ce înseamnă că nu există nicio bază juridică pentru a-l evacua pe Tetsuya Abo din Şeremetievo. “Cetăţeanul japonez trăieşte din propriile sale mijloace financiare, aeroportul nu are deci nicio acuzaţie împotriva lui. Sperăm că instanţele abilitate vor rezolva situaţia cu privire la sejurul lui”, au afirmat reprezentanţi ai aeroportului moscovit într-un interviu acordat RIA Novosti.

Nu este pentru prima oară când teritoriul aeroportului serveşte drept refugiu unor persoane care fug de persecuţii politice, scrie Sputniknews. În 2013, Edward Snowden, acuzat de spionaj de SUA ca urmare a dezvăluirilor sale despre interceptările în masă efectuate de serviciile secrete americane, a locuit un timp în zona de tranzit din Şeremetievo înainte de a obţine azil în Rusia.