Jecmăniți la facturile de apă și gaz! Cum și unde își pot câștiga românii dreptatea

Jecmăniți la facturile de apă și gaz! Cum și unde își pot câștiga românii dreptatea

Recomandarea avocaților pentru clienții păgubiți de Apa Nova, prin mărirea nejustifi cată a tarifelor la apa rece, este să se constituie părți civile în dosarul penal instrumentat de DNA. Altfel, într-un proces civil, costurile sunt usturătoare

Evenimentul zilei con tinuă dezbaterea pe tema recuperării banilor plătiți de clienții Apa Nova, ca urmare a măririi nejustificate a tarifelor la apă rece, de 17 ori - constatare făcută de procurorii anticorupție. Din ancheta DNA rezultă că bucureștenii și prahovenii, aflați în zone în care Apa Nova deține monopolul, au plătit bani în plus pe facturi, ani la rând.

Ne-au ars și la gaze, dar prețul nu scade

Scandalul Apa Nova a extins cercul bănuielilor și asupra altor firme de utilități bănuite că au procedat similar. Astfel, recent Consiliul Concurenței a „descoperit” că 10 companii din domeniul gazelor naturale s-au înțeles asupra prețurilor să le mențină la un nivel ridicat în mod nejustificat, astfel că au încălcat principiul concurenței loiale și, mai ales, drepturile clienților lor. Deocamdată, companiile au fost amendate de către Consiliul Concurenței și nu este exclus ca pe fir să intervină și organele judiciare. Cert este că, deocamdată, încă nu s-a decis vreo reducere a tarifelor practicate în domeniul gazelor naturale. Cum nici în cazul Apa Nova nu se întâmplă vreo scădere a prețului pe metrul cub de apă, deși s-au aruncat la rampă niscaiva mai-mari din administrația publică a Bucureștiului c-ar vrea să le reducă, dar... nu pot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spun avocații că pot face păgubiții

Avocatul Antonie Popescu crede că păgubiții ar putea recupera din banii plătiți până acum către Apa Nova, însă în urma unor proceduri costisitoare. În primul rând, ar trebui ca o instanță să constate, printr-o decizie definitivă/ irevocabilă că s-a produs un prejudicu în această situație. După stabilirea unei vinovății și a unor responsabili de majorarea prețului apei sau al gazului, în cazul companiilor de gaze naturale, prejudiciul ar putea să fie integral recuperat prin deducerea din facturile perioadei următoare, prin compensare. În același timp, ar trebui să existe o decizie de revenire la prețul inițial.

„Controlul prin contenciosul administrativ este însă restrâns la legalitatea adoptării actului, nu la oportunitatea sa, oportunitatea intrând în puterea discreționară de care dispune o autoritate administrativă într-un stat de drept”, ne-a declarat avocatul Antonie Popescu.

ANPC ar putea deschide proces în numele păgubiților

Avocata Mihaela Olaru este de părere că pentru păgubiții Apa Nova cea mai bună soluție este să se constituie părți civile în dosarul penal, pentru că, în civil, nu doar că vor plăti expertiza financiar-contabilă care poate costa și 10.000 de lei, dar la prejudiciul de aproximativ 150 de milioane de euro, cât a reieșit din calculele EVZ pentru cele 692 de mii de gospodării din București, taxa de timbru judiciar es te foarte mare, de 6.640.805 lei. „Ar fi o variantă care i-ar putea scuti pe păgubiți de plata acestei taxe, dacă Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ar prelua problemele sesizate de cetățeni și ar deschide procesul în numele consumatorilor păgubiți. Și ANPC ar fi îndreptățită să-l facă pentru că trebuie să protejeze consumatorul. Fiind o autoritate a statului nu plătește taxa de timbru judiciar”, ne-a declarat Mihaela Olaru.

Motivare de Prahova

Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului Sorin Oprescu, și oamenii de afaceri Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu vor fi cercetați sub control judiciar în dosarul Apa Nova. Curtea de Apel Ploiești a respins, ca nefondată contestația DNA față de decizia Tribunalului Prahova care a respins arestare a celor trei. Decizia instanței este definitivă. Judecătoarea Ana Maria Lupu de la Tribunalul Prahova a susținut că „lăsarea lor în libertate nu prezintă pericol concret pentru ordinea publică” și că suspecții „sunt persoane integrate social, cu un domiciliu stabil și fără antecedente penale, nefiind cunoscuți ca fiind persoane cu comportament violent”.

55 de sesizări la ANPC

La Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)au fost înregistrate de la începutul anului și până în data de 28 septembrie 55 de reclamații împotriva Apa Nova, conform datelor oferite de ANPC. Românii s-au plâns pentru mai multe probleme. Legat de facturare, cetățenii au reclamat apariția de solduri precedente ca urmare a neachitării la data scadentă, aplicarea penalității conform contractului, ca urmare a neachitării facturii, citirea eronată a indexului ori necomunicarea indexului, pierderea unor facturi prin sistemul de distribuire. Au fost și reclamații legate de verificarea metrologică a contoarelor ca urmare a înregistrării unor consumuri mari, nefinalizarea lucrărilor stradale după efectuarea unor lucrări de reparații, întârzieri în branșarea la rețeaua publică, avarii în rețea. Mai multe sesizări sunt referitoare la calitatea apei (murdară, rugină). În week-endul trecut a fost formulată o singură sesizare prin care se reclama faptul că Apa Nova deține monopolul.

Ștefănel Dan Marin: Consiliul General nu aprobă tarifele la apă

Consiliul General al Municipiului București nu aprobă tarifele la apă, acestea fiind avizate de o comisie internațională de experți și de autoritatea de reglementare în domeniu, a arătat, ieri, primarul interimar al Capitalei. Marin a mai spus că dorește ca prețul apei să scadă și a cerut un audit al contractului cu Apa Nova: „Dorința mea este, deși este greu din punct de vedere juridic, să diminuăm tariful la apă”. „ Tariful poate fi redus printr-o inițiativă a Municipiului București către Guvernul României, astfel încât apa să beneficieze de un TVA redus”, a declarat Adrian Cristea, șeful Agenției de Reglementare a Serviciilor Publice.

 

FOTO: ANRSC a avizat majorarea prețului apei în București, în baza contractului cu Apa Nova, și spune că operațiunile au fost legale

Companii din domeniul gazelor naturale, amendate

Autorităţile au început să monitorizeze tot mai atent companiile din domeniul energiei şi utilităţilor, bănuite că menţin în mod nejustificat tarifele la un nivel ridicat. După scandalul cu Apa Nova, a urmat apoi cazul companiilor din domeniul gazelor naturale. Zece dintre ele au fost amendate de Consiliul Concurenței cu peste 200.000 de euro pentru faptul că s-ar fi înțeles asupra prețurilor care urmau să fie practicate. Potrivit Consiliului, în loc să existe o concurență reală între jucători, care ar fi dus la scăderea tarifelor, exista un acord între aceștia pentru a fi menținute tarife ridicate în mod nejustificat. Din cele zece companii, există un distribuitor de gaze, Wirom Gas, care a primit cea mai mare amendă, aproape 800.000 de lei. Celelalte nouă, amendate cu sume cuprinse între 499 lei şi 39.051 lei, sunt companii care execută lucrări în domeniul infrastructurii de gaze.

FOTO: Patru companii au recunoscut participarea la înțelegere și au primit o reducere de 20% a amenzii