Editura Evenimentul si Capital

De ce se MĂCELĂRESC între ei COPIII lui ALLAH? MII de decapitări între adepţii ISLAMULUI şi un RĂZBOI tot mai BARBAR | JIHADUL dintre Musulmani (1)

Copiii lui Allah
Autor: | | 13 Comentarii | 3707 Vizualizari

Conflictul diplomatic dintre Arabia Saudită și Iran amenință să se transforme într-un război religios, între șiiți și sunniți, care să cuprindă întregul Orient Mijlociu și să arunce în aer actuala Ordine Mondială. Care este originea luptelor seculare dintre cele două ramuri ale Islamului? Un amplu documentar realizat de săptămânalul francez L’Obs.

CITEȘTE SI: Cum au ajuns șiiții și sunniții să se URASCĂ de MOARTE. Cât este de DEMOCRAT Allah? | JIHADUL dintre Musulmani (2)Genialul Hocus-Pocus: Cum a apărut un MESSIA în Islam | JIHADUL dintre Musulmani (3)Sultanul aliat cu Germania care a proclamat „Jihadul” în timpul Primului Război Mondial. Soldații, îmbărbătați de actori îmbrăcați în giulgii! | JIHADUL dintre Musulmani (4) Cum a apărut ISIS din cenușa lui Saddam. Atentatul de la Moscheea de Aur | JIHADUL dintre Musulmani (5)

Imaginile au făcut înconjurul lumii: în martie 2015, pentru prima oară după secole, un general iranian defila prin fața zidurilor Tikritului, orașul natal al lui Saladin și al fostului dictator Saddam Hussein, în inima sunnită a Irakului. Qassim Soleimani, șeful temutelor brigăzi iraniene Al-Qods, tocmai recucerise din mâinile ISIS unul dintre bastioanele sale.

Cu zece luni înainte, în urma unui atac-fulger, jihadiștii ocupaseră localitatea și decapitaseră, nu departe de ea, într-o tabără militară de la Speicher, 1.700 de tineri recruți, cu toții șiiți.

În fața camerelor, comandantul Al-Qods, trupele de elită ale Gărzilor Revoluționare iraniene, nu își ascundea bucuria. Printre strigătele de „yu-yu”

, ovațiile tradiționale ale femeilor musulmane, printre kalașnikoavele ridicate spre cer, generalul își celebrează victoria dansând pe nisip, în mijlocul luptătorilor săi.

Aceiași care aveau să participe și la recenta eliberare a orașului strategic irakian Ramadi, un alt fief sunnit cucerit de ISIS. Operațiunea a fost numită „Iată-ne, o, Hassan!”, după numele nepotului Profetului, decapitat în anul 680 la Karbala, al căror martiriu este comemorat de șiiți, în fiecare an în timpul Ashoura.

Un alt episod din această furie care a pus stăpânire pe Orientul Mijlociu: pe 4 mai, la Al-Jazeera, canalul TV cu sediul în Qatar, este ora începerii show-lui „Pe contrasens”, al lui Fayssal Al-Qassim. Tema serii: trebuie exterminați toți alauiții din Siria, „inclusiv femeile și copiii”?

Alauiții sunt o sectă șiită heterodoxă, pe care prezentatorul, celebru pentru diatribele sale, o consideră vinovată de războiul care răvășește Levantul de patru ani. Nu de aici a apărut clanul Assad, aflat acum la putere în Siria? Regimul lui este susținut cu toate forțele de către Republica Islamică Iran, în fața asalturilor rebelilor, majoritatea sunniți.

Am mai putea vorbi despre atacurile care au lovit recent moscheile șiite din nordul Arabiei Saudite, despre gherila houthistă din Yemen, înarmată și finanțată de Iran, care luptă împotriva coaliției conduse de Riad, sau despre zdrobirea de către suveranul Hamed Bin Issa Al-Khalifa a tuturor mugurilor de reforme democratice în Bahrein, cu ajutorul șenilelor saudite.

CELE DOUĂ CURENTE ANTAGONISTE

Toate aceste focare au un lucru în comun: îi opun pe șiiți sunniților, reprezentanții cele două curente ale Islamului.

Deși regiunea are și alte falii – ideologice, sociale, etnice, politice, geostrategice – fiecare convulsie care o zgâlțâie este văzută exclusiv prin această prismă.

Care este originea acestui antagonism care pare ireductibil? Dacă este să te iei după predicatorii urii din ambele tabere, așa a fost dintotdeauna. Fals! Acest război religios, care, prin violența, întinderea, incidența sa asupra populațiilor, amintește de conflictele care au devastat Europa secolului al XVI-lea, nu are precedent în Orient.

Jean-Pierre Filiu, specialist în Islamul contemporan, afirmă:

„Această luptă, care ni se prezintă ca fiind eternă, este de fapt foarte recentă.”

Dumnezeu este unul singur, dar Islamul este multiplu. Umma, comunitatea de 1,5 miliarde de credincioși musulmani, se împarte în trei mari părți: sunniții, majoritari cu circa 85%, șiiții, între 10 și maximum 15%, și kharijiții, astăzi aproape dispăruți, prezenți doar în sudul Algeriei (mozabiții) și în Oman (ibadiții).

Trei familii care se sub-împart într-o multitudine de școli juridice, ramuri sau confrerii. Fiecare pretinde că este „adevărata credință”.

RĂDĂCINILE DISCORDIEI

Prima fractură datează de la moartea Profetului, în 632. Fondator al celei mai tinere religii monoteiste, Mahomed a lăsat un mesaj, însă nici un testament și nici un fiu moștenitor.

Cine trebuia să-i succeadă în fruntea Umma?

Unul dintre tovarășii săi, ales de sfatul bătrânilor, sau cineva din sângele său, o figură care să întrunească consensul, sau Ali, ginerele și vărul Profetului, primul convertit la Islam?

Alesul a fost Abu-Bakr, prieten apropiat și socrul Profetului, membru al Quraish, un mare clan din Mecca. Ali se supune.

Acesta va fi totuși ales în fruntea credincioșilor în 656, după Othman, al treilea calif, asasinat de musulmani după o domnie marcată de nepotism.

Abia ales, Ali se vede confruntat cu o revoltă condusă de un grup din care se detașează Aișa, dușmanca sa declarată, a treia nevastă a Profetului. Revolta este zdrobită în urma bătăliei Cămilei, numită astfel, pentru că văduva Profetului a asistat la ea călare pe o cămilă. (foto jos: „Bătălia Cămilei”  din 656 - Miniatură din sec. XVI).

O nouă bărălie are loc în 657, de data aceasta la Siffin, împotriva armatei lui Mu’awiya, puternicul guvernator al Damascului.

După lupte care durează luni de zile, Ali acceptă negocierile. Compromisul este respins însă de o mare parte din armata sa. Aceștia vor fi numiți mai târziu kharijiți, „cei care ies”.

Ali este ucis de unul dintre aceștia în 661 și îngropat la Nadjaf, în Irak. Mu’awiya profită pentru a prelua puterea. El va da naștere primei dinastii a Islamului: Omeyazii.
Alte articole din categoria: ISIS

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro