Joggingul începe în cabinetul medicului

Joggingul începe în cabinetul medicului

Practicarea oricărui sport, nu doar a celui de performanță, ar trebui să debuteze după o vizită la doctor, analize medicale și teste de efort care să ne ferească de eventualele surprize neplăcute.

Pentru multi tineri, sosirea primaverii înseamna si posibilitati sporite de a face sport în spatii deschise. Pentru cei mai putin tineri înseamna o ocazie în plus de a da jos kilogramele acumulate la adapostul hainelor groase.

Pregătirea. Însa, putini dintre noi ne gândim sa trecem prin cabinetul medicului de familie înainte de a ne apuca sa facem vreo activitate fizica, fie ca e vorba de simple alergari prin parc, fie de plimbari cu bicicleta. Și mai puțini decidem să punem în practică acest lucru, chiar dacă știm că așa ar trebui. Și totuși.

Orice fel de activitate de acest tip presupune un efort la care e bine sa stim daca si cât anume rezistam. „Sunt cunoscute cazurile de morti subite la sportivi sau de astm indus de efortul fizic. Asa ca primul drum ar trebui facut la medicul de familie”, explica conf.univ.dr. Anca Mirela Ionescu, presedintele Societatii Române de Medicina Sportiva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Examenul clinic.Medicul de familie este cel care face un examen clinic si, daca este necesar, unul paraclinic.

Teste de efort. De la medicul de familie ar mai trebui sa facem un popas la medicul de medicina sportiva pentru o evaluare a capacitatii de efort si a adaptarii la efort. „Acesta este cel mai în măsură să efectueze o examinare de specialitate care înseamna evaluarea conditiei fizice, a capacitatii de efort aerob si anaerob, a adaptarii la efort, examen somatoscopic si antropometric pentru evaluarea unor posibile deficiente fizice, a compoziiei corporale etc”, explica si conf.univ.dr. Maria Vasilescu, vicepresedintele Societatii Române de Medicina Sportiva.

Program de exerciții. Pe baza acestor teste, medicul prescrie o anumita „reteta” de exercitii. „Este nevoie de recomandarea unui exercitiu prescris pentru fiecare barbat trecut de 35 de ani si pentru fiecare femeie peste 45 de ani”, mai spune dr. Ionescu. Adica un program de exercitii fizice bine pus la punct, sub îndrumarea medicului. „Dupa sase saptamâni, pacientul este chemat din nou la control si îndrumat mai departe”, adauga dr. Ionescu.

Alergarea, înlocuită cu dansul

Durata optima a exercitiilor fizice este, asa cum se stie, de 30 de minute pe zi, daca vorbim de o persoana adulta, si de o ora, daca este vorba despre copii.

FOTO: Mersul pe bicicletă îți solicită mai ales mușchii și articulațiile picioarelor

Important este, mai spune specialistul, să practicăm acel sport care ne place și care să ne intre în stilul de viață. „Daca ne decidem sa alergam prin parc, e bine sa o facem în haine comode, din bumbac, care sa nu ne faca sa transpiram. Nu toata lumea îsi poate permite sa-si cumpere echipamente speciale, astfel ca putem alerga i în pantofi de sport obisnuiti.

Medicii indică să ne abținem de la mâncare două ore înainte de a face sport și una, după, însă e musai să bem apă

Trebuie sa avem grija, însa, pe ce fel de suprafata alergam, pentru ca persoanelor cu platfus le este mai greu pe suprafete dure cum este asfaltul”, explica dr. Ionescu. Vârstnicii pot înlocui alergarea cu dansul, cu exercitiile Pilates, cu yoga sau cu orice alte exercitii care dezvolta mobilitatea si restabilesc echilibrul corporal.

Cât priveste mersul pe bicicleta, mai spune dr. Ionescu, daca o folosesti pe cea medicinala atunci stii exact ce efort faci si îti poti verifica si frecventa cardiaca.

Hidratarea. Joaca un rol important în timpul cât facem exercitii. Nu trebuie sa asteptam sa ne fie sete. Senzatia de sete nu este un indicator fidel al organismului, astfel ca trebuie sa ne hidratam daca nu simtim ca ne e sete. Este stiut ca scaderea cu 2% a nivelului de hidratare scade performanta cu 10%, mai explica dr. Ionescu.

Alimentația. Este indicat sa nu ne alimentam cu doua ore înainte si o ora dupa ce am terminat de alergat, ne sfatuieste presedinta Societatii Române de Medicina Sportiva.