Judecătoarele care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu, urmărite penal de DNA. Printre acuzate şi "Regina şpăgilor din Justiţie"

Judecătoarele care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu, urmărite penal de DNA. Printre acuzate şi "Regina şpăgilor din Justiţie"

Judecătoarele Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă de la Curtea de Apel Bucureşti şi Veronica Cîrstoiu, fost magistrat la aceeaşi instanţă, au fost puse sub urmărire penală de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, după ce acestea au admis o contestaţie prin care au anulat o condamnare de şapte ani de închisoare a omului de afaceri Dinel Staicu.

Potrivit unui comunicat al DNA, urmărirea penală faţă de cele trei judecătoare, având calitatea de suspect, se efectuează ca urmare a infirmării a rezoluţiei de scoatere de sub urmărire penală, dispusă de procurorii DNA la data de 7 august 2012, a redeschiderii şi a reluării urmăririi penale, apreciindu-se că soluţia adoptată iniţial în cauză este nelegală.

  • REGINA ŞPĂGILOR DIN JUSTIŢIE. Veronica Cîrstoiu stabilise să anunţe în şedinţa publică, prin semne, că este gata să primească mita de 1.000.000 de euro! | VIDEO

'Efectuarea urmăririi penale dispuse faţă de cele trei suspecte are în vedere existenţa unor date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în calitate de judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti, cele trei şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu prilejul emiterii deciziei penale nr. 381/22.02.2012. Decizia viza admiterea contestaţiei în anulare depuse de Nuţu (fost Staicu) Dinel faţă de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiaşi instanţe îl condamnase definitiv la pedeapsa închisorii pe o durată de 7 ani', declară procurorii.

  • REGINA ŞPĂGILOR DIN JUSTIŢIE. STENOGRAME: „Aţi văzut cât a investit DNA-ul în sticle de coca-cola, în ceasuri, în bijuterii, peste tot!” „O urmăreşte pe mami. Pac!”
Ca urmare a admiterii contestaţiei în anulare, Dinel Staicu a obţinut un avantaj patrimonial, constând în desfiinţarea obligaţiilor civile, în cuantum de 18.839.684 lei, către Banca Internaţională a Religiilor, (prin lichidator judiciar R.V.A. Insolvency Specialists SPRL), cu caracter definitiv, cu consecinţa vătămării intereselor legale ale părţii civile.

'Efectele aceleiaşi hotărâri judecătoreşti s-au constituit într-un ajutor efectiv dat condamnatului Nuţu (fost Staicu) Dinel, căruia i s-a anulat obligaţia de a executa pedeapsa definitivă din dosarul penal nr. 14165/4/2006, în care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată', mai spun judecătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Regina şpăgilor din Justiţie. Imperiul imobiliar ridicat din mita lui Dinel Staicu

Anchetatorii precizează că la admiterea contestaţiei în anulare, cele trei judecătoare au invocat autoritatea de lucru judecat, respectiv că, anterior pronunţării definitive a pedepsei de condamnare a lui Dinel Staicu de către Curtea de Apel Bucureşti, o altă instanţă de judecată, respectiv Curtea de Apel Craiova ar fi pronunţat o decizie opusă, aşadar favorabilă condamnatului, pentru aceleaşi fapte.

Faţă de această împrejurare, procurorii, în Ordonanţa prin care se dispune efectuarea urmăririi penale, au apreciat că cele trei suspecte, în calitatea lor de magistrat şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu deoarece hotărârile judecătoreşti ale celor două instanţe (Curtea de Apel Bucureşti şi Curtea de Apel Craiova) nu privesc aceeaşi faptă.

Astfel, hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Craiova a avut ca obiect o procedură de contestare a legalităţii şi temeiniciei unei rezoluţii prin care s-a dispus, cu referire la Dinel Staicu, neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni şi spălare de bani.

Pe de altă parte, hotărârea judecătorească a Curţii de apel Bucureşti a avut ca obiect judecarea cauzei în care, printre alţii, Dinel Staicu a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

'În aceste condiţii, se arată în ordonanţă, diferenţele existente între cele două cauze ar fi de natura evidenţei, neexistând nici măcar o suprapunere de acte materiale. Astfel, faptele au fost comise în perioade de timp diferite (iulie 1999 - februarie 2000 şi, respectiv, 10 ianuarie 2001 - martie 2002), au primit încadrări juridice diferite şi privesc activităţi de serviciu desfăşurate în mod nelegal în cadrul unor societăţi comerciale diferite (Banca Internaţională a Religiilor şi, respectiv, Banca Populară Rich Bank Cooperativă de Credit), singura legătură existentă între cele două cauze fiind cea a subiectului activ Nuţu (fost Staicu) Dinel', mai declară DNA.

În plus, se arată în ordonanţa procurorilor, pe calea extraordinară de atac a contestaţiei în anulare, cele trei judecătoare ar fi procedat la o rejudecare unei hotărâri definitive, criticând motivarea instanţei de recurs (completul care pronunţase condamnarea definitivă).

Aceasta, deoarece excepţia autorităţii de lucru judecat se invocase şi în faţa instanţelor de apel şi recurs, cele care au pronunţat hotărârile de condamnare, dar nu fusese admisă ca argument de respectivele instanţe. CITIȚI ȘI:

  • CORUPŢIE ÎN MAGISTRATURĂ. Sora judecătoarei Veronicăi Cîrstoiu, acuzată că a spălat bani primiţi ca şpagă!
  • Un milion de euro pentru salvarea de la condamnare a lui Dinel Staicu. DNA şi SRI au stopat cea mai mare mită din Justiţie
  • REGINA ŞPĂGILOR DIN JUSTIŢIE. Veronica Cîrstoiu stabilise să anunţe în şedinţa publică, prin semne, că este gata să primească mita de 1.000.000 de euro! 
  • BLONDELE lui DINEL au PLEDAT cu BOCETE şi SUSPINE la ÎNALTA CURTE. Scene pe care nu le vezi la TV