Judecător implicat în manipularea Bursei

Judecător implicat în manipularea Bursei

În dosarul privind manipularea Bursei, în care sunt acuzaţi mai mulţi directori de la Divizia de brokeraj a Băncii Transilvania şi un important om de afaceri clujean, Gicu Gânscă, apare şi Paul George Buta, fiul fostului judecător Gheorghe Buta, ex-preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, preşedinte al Curţii de Apel Cluj (cea care va judeca dosarul) şi membru în CSM.

El s-a pensionat inexplicabil pe 1 iulie 2010, pe când se vorbea că ar putea deveni ministru al justiţiei. Alături de fiul fostului judecător mai este audiată şi soţia magistratului, Mariana Buta, notar public.

Surse judiciare ne-au declarat că procurorii DNA au fost deja sesizaţi de posibila implicare a judecătorului Buta. Potrivit aceloraşi surse, pe rolul Secţiei Comerciale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada 2007-2008 se aflau mai multe dosare în care apăreau firme ale lui Gânscă.

Urmărind traseul banilor

Ne puteți urmări și pe Google News

În rechizitoriul dosarului de manipulare a Bursei, despre care EVZ a scris ieri, se arată că fiul judecătorului a fost implicat în cumpărarea unui pachet de 340.145 acţiuni ale societăţii ACI Bistriţa. Tranzacţia s-a derulat pe 18 februarie 2008. Pentru cele 200.220 acţiuni achiziţionate, Paul George Buta a plătit 150.168 lei, pe care a spune că i-a împrumutat de la mama lui, Mariana Buta.

Surpriza a apărut după câteva zile când din contul lui Gicu Gânscă a fost virată în cel al notarului public Mariana Buta, cu titlul "restituire împrumut", o sumă aproximativ egală cu valoare acţiunilor. Anchetatorii bănuiesc că fiul judecătorului a primit gratuit cele 200.220 de acţiuni ale firmei ACI Bistriţa.

Urmărind atent traseul banilor, procurorii DIICOT au constatat că suma de 150.168 de lei aferentă cumpărării celor 200.220 acţiuni a fost virată în contul lui Paul George Buta din cel al lui Octavian Canja, fratele judecătorului Buta.

Cum s-a procedat La ora 11.09, BT Secruties a scos în piaţă un ordin prin care directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, scotea la vânzare 340.145 acţiuni la preţul de 0,76 lei/ acţiune. Cinci minute mai târziu, BT Securities a emis un alt ordin prin care George Buta cumpăra 200.220 acţiuni. După 20 de minute, prin alt ordin, Gicu Gânscă achiziţiona restul de 139.925 acţiuni.

Toate aceste tranzacţii au fost de faţadă, pentru a conferi afacerii un aer de legalitate, deoarece, după fiecare tranzacţie de pe Bursă, directorul Blaga îi înapoia lui Gicu Gânscă sumele intrate în cont cu titlul "cumpărare de acţiuni". În realitate, preţul acţiunilor era achitat la scurt timp după semnarea antecontractului de vânzarecumpărare între Ioan Blaga (director ACI Bistriţa) şi Gicu Gânscă (om de afaceri).

De altfel, directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, a recunoscut că a primit banii pentru acţiuni după ce a semnat contractul de vânzare a acţiunilor şi că nu l-a mai interesat ce se întâmplă cu banii care îi intrau şi ieşeau din cont.

Judecătorul Buta: "Familia mea a dat explicaţii"

Fostul judecător ne-a explicat implicarea fiului său în trazancţia bursieră. "A vrut să se ocupe de afaceri şi de Bursă. A eşuat şi a ales să facă ceea ce a învăţat, avocatura", a spus judecătorul.

"E absurd să se spună că m-aş fi implicat în dosare. Ei pot spune orice, dar eu vă spun că nimic nu este adevarat", a spus Buta, care a recunoscut că banii viraţi de Gânscă în contul soţiei sale se referă la tranzacţia bursieră.

"Au vrut să cumpere mai multe acţiuni şi nu s-a putut, aşa că a restituit diferenţa de bani. Dacă aş fi avut cea mai mică bănuială că se manipulează Bursa nu l-aş fi lăsat pe fiul meu să se implice. S-au făcut verificări şi paraverificări de conturi, iar familia mea a dat explicaţii", a mai adăugat magistratul.

Acesta a recunoscut şi că s-a întâlnit cu Ioan Blaga, directorul firmei ACI Bistriţa. "Ne-am întâlnit la Bursă şi am stat de vorbă ca nişte cunoscuţi. Îl cunosc de multă vreme", a mai spus fostul judecător.