JUDECĂTORII şi PROBELE din celebrele INTERCEPTĂRI SRI. Daniel Morar, membru al Curţii Constituţionale, A LĂMURIT cum vor acţiona magistraţii

JUDECĂTORII şi PROBELE din celebrele INTERCEPTĂRI SRI. Daniel Morar, membru al Curţii Constituţionale, A LĂMURIT cum vor acţiona magistraţii

Probele obţinute nelegal, conform deciziei Curţii Constituţionale din 16 februarie, nu sunt înlăturate automat, iar judecătorii vor decide în funcţie de fiecare dosar. Aceasta a fost explicaţia data de Daniel Morar, unul dintre cei nouă membri ai Curţii Constituţionale.

Conform pentru Hotnews.ro, această observaţie a fost făcută după ce magistraţii de la Curtea Constituţională au publicat miercuri motivarea deciziei ce a fost luată la 16 februarie, cu privire la neconstituţionalitatea articolului din Codul de Procedura penală în baza căruia SRI făcea interceptări în dosare penale.

“Ca urmare a acestei decizii, probele considerate ca fiind obţinute în mod nelegal nu sunt înlăturate în mod automat. Curtea Constituţională a explicat acest lucru în cuprinsul deciziei 383/2015, acolo unde a statutat că aceste nelegalităţi urmează regimul nulităţilor absolute şi relative. Nulităţile absolute sunt cele prevăzute în mod expres în Codul de Procedură penală, iar nulităţile relative sunt toate celelalte neregularităţi. Ceea ce este cel mai important este că aceste nulităţi relative nu pot fi ridicate decât până la un anumit moment procesual şi doar dacă neregularitatea actului nu poate fi înlăturată altfel. Judecătorii ştiu toate aceste lucruri şi vor proceda în consecinţă, de la caz la caz”, a declarat Daniel Morar.

La puţin timp după apariţia motivării deciziei CCR, conducerile DNA şi DIICOT au anunţat că au solicitat Ministerului Justiţiei suplimentarea personalului şi a bugetului; DNA cere 130 de lucrători în plus şi peste 10 milioane de euro după decizia CCR, iar DIICOT cere 200 de angajaţi şi 20 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recent, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că va promova o ordonanţă de urgenţă care să prevadă că infrastructura pentru interceptări poate fi utilizată de poliţişti şi procurori.