Judecătorul care l-a achitat pe Marian Oprişan, găsit nevinovat de Consiliul Superior al Magistraturii

Judecătorul care l-a achitat pe Marian Oprişan, găsit nevinovat de Consiliul Superior al Magistraturii

Inspecţia Judiciară, sesizată de şefa DNA, îl cercetase anterior pe judecătorul Lucian Buta şi propunea sacţionarea magistratului pentru nesoluţionarea cu celeritate a dosarelor şi pentru folosirea unor "expresii inadecvate" în cuprinsul motivărilor.

În şedinţa de miercuri a secţiei pentru judecători a CSM s-a stabilit că judecătorul Lucian Buta, care l-a achitat recent pe Marian Oprişan în dosarul "Căprioara", nu trebuie sancţionat aşa cum a cerut inspecţia judiciară. "Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Buta Lucian Rareş, judecător în cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99, litera h), teza I şi articolul 99, litera s) din Legea 303/2004 privins statutul judecătorilor şi procurorilor, ca neîntemeiată", a decis ieri Secţia de judecători în materie disciplinară a CSM.

Primul articol de lege la care se face referire în decizia CSM prevede că reprezintă abatere disciplinară "nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor, din motive imputabile", iar al doilea text de lege stipulează că este abatere disciplinară "utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat". Decizia de miercuri a Secţiei de judecători a CSM nu este definitivă şi poate fi contestată la completul de cinci judecători de la instanţa supremă. În data de 5 iunie 2014, şefa DNA a sesizat inspecţia judiciară din cadrul CSM referitoare la posibile abateri disciplinare în dosarul Oprişan a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Cluj Napoca. Motivul sesizării CSM a fost tergiversarea dosarului "Căprioara" de peste opt ani. Dosarul a fost plimbat de la Judecătoria Focşani, unde a stat 18 termene, la Tribunalul Cluj.

După alte zece termene, cauza a ajuns la Judecătoria Cluj Napoca, de unde a plecat mai departe la Înalta Curte. Ulterior, dosarul s-a întors la Judecătoria Focşani, apoi din nou la Judecătoria Cluj. În tot acest interval, nu a fost începută cercetarea judecătorească, se arată în sesizare. Cauza a fost amânată prin tot felul de tertipuri. Din 2010 dosarul s-a aflat pe rolul judecătoriei Cluj Napoca, de atunci fiind acordate peste 30 de termene din care patru termene, la solicitările succesive ale celor şase inculpaţi, pentru pregătirea apărării, pentru aducerea lor cu mandat de aducere în vederea audierii, depunerii la dosar a unor precizări scrise. Abia pe 6 februarie s-a dat pronunţarea în acest dosar, întreg "lotul" Oprişan fiind achitat de judecătorul Buta. DNA a făcut apel, care urmează să se judece la Curtea de Apel Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorul Lucian Bută, de la Judecătoria Cluj-Napoca, va fi cercetat de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv că dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea nu a fost soluţionat de mai bine de opt ani.

Legea prevede că, în caz de recuzare a judecătorului, o astfel de cerere trebuie judecată de un alt magistrat, care poate admite sau respinge solicitarea de schimbare a judecătorului.