Judecătorul Corneliu Turianu, victima nerăzbunată a Justiției și Politicului | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Judecătorul Corneliu Turianu, victima nerăzbunată a Justiției și Politicului | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Fostul judecător Corneliu Turianu a intrat în politică după ce a fost demis de cei aflați la putere în timpul primelor mandate ale lui Ion Iliescu.

 Crease supărare mare pentru curajul de a respinge, în instanță, o nouă candidatură a lui Ion Iliescu la alegerile din 1996. Turianu a intrat în PNȚ-CD deoarece și tatăl său, tot magistrat, fusese un simpatizant al lui Iuliu Maniu.

La alegerile din toamna lui 1996, Corneliu Turianu a fost ales senator, funcție deținută întreaga legislatură, până în anul 2000. Fotografia este făcută la una din întâlnirile de la Cotroceni cu președintele Emil Constantinescu, stându-i alături premierului de atunci Victor Ciorbea, fost magistrt și el. Victima regimului Iliescu nu a primit niciodată nicio reparație morală pentru că i s-a întrerupt cariera de magistrat. Cariera politică nu i-a stins, însă, durerea nedreptății care i s-a făcut. Era doar uluit că oameni din afara țării au găsit de cuviință să intervină în cazul lui, în timp ce colegii din Justiție au plecat capul sau pur și simplu l-au abandonat. Puțini, foarte puțini au spus presei că e vorba de un abuz al Puterii şi de o răzbunare a lui Iliescu.

În primăvara lui 1994 (aprilie), raportori ai Consiliului Europei au intervenit în favoarea lui Turianu, purtând discuţii atât cu PD (în opoziţie), cât şi cu PDSR. Friederich Köning şi Gunar Jansson au insistat asupra cazului fostului președinte al Tribunalului București, atât cu ocazia întâlnirii cu membrii PD, cât şi la întâlnirea cu Ministrul Justiţiei. Gunar Jansson s-a deplasat chiar la sediul Ministerului de Justiţie pentru a afla de ce nu s-a rezolvat timp de luni de zile cazul privind demiterea lui Corneliu Turianu, demitere considerată un abuz deosebit de grav înfăptuit de fostul ministru Petre Ninosu. Din păcate, nici următorul ministru, Gavril Iosif Chiuzbaian nu a rezolvat situația, iar magistratul Corneliu Turianu a ajuns senator, apoi secretar general și membru în Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS). În paralel, preda studenților dreptul civil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, trupul neînsuflețit al primului judecător care a dat o sentință împotriva șefului statului, considerând că acesta comite un abuz, se află depus la capela Cimitirului Belu. Decesul lui Corneliu Turianu a survenit luni, la Spitalul Elias. Vineri, la ora 13.00, va avea loc slujba religioasă și înmormântarea.