Editura Evenimentul si Capital

Judecătorul Dumbravă a propus ca Iohannis să medieze o ședință a CSM, despre posibila influență a SRI asupra magistraților

Klaus Iohannis
Autor: | | 0 Comentarii | 272 Vizualizari

Judecătorul Horaţius Dumbravă a propus marţi plenului CSM să fie invitat preşedintele Klaus Iohannis la o viitoare şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, acesta având şi calitatea de mediator.

Dumbravă a invocat în susţinerea propunerii sale art.133 alin. 6 şi art.80 din Constituţie. Propunerea a fost făcută în contextul discutării solicitărilor Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România privind sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a efectua verificări legale în vederea stabilirii posibilei afectări a independenţei justiţiei şi magistraţilor de către SRI, potrivit Agerpres.

"Înainte de a ne pronunţa noi sau a trimite la IJ, eu cred că de un astfel de dialog instituţional este nevoie. Domnia sa poate să participe. (...) Nu e vorba de CSAT. Art.133 alin. 6 din Constituţie spune foarte clar că atunci când participă preşedintele României prezidează CSM. (...) El trebuie să medieze între autorităţile publice ale statului şi de abia după aceea să ne adresăm, eventual, după ce avem un astfel de dialog, Inspecţiei Judiciare. Pentru că dacă noi ne adresăm IJ, nu ştiu dacă IJ poate să aibă un dialog cu serviciile de informaţii, dacă pot să afle ce s-a dorit prin câmpul tactic. Pot doar să interpreteze de o anumită manieră. (...) Mai ales că e SRI. Din păcate (...), domnul director Eduard Hellvig în loc să clarifice lucrurile mai mult le-a complicat ", a afirmat Dumbravă.

Şeful CSM, Marius Tudose, a menţionat că nu trebuie chemat preşedintele la CSM, pentru că poate să vină oricând doreşte şi că nu este un conflict în acest moment între instituţiile publice ca să intervină pe atribuţia de mediere.

Anterior, un alt membru CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a susţinut că trebuie solicitate SRI, generalului Dumitru Dumbravă explicaţii în legătură cu ceea ce semnifică pentru acesta "câmpul tactic".

"Totuşi, termenul acesta lasă posibilitatea unor interpretări în zona instanţelor, mai ales care nu au legătură în activitatea de judecată cu ceea ce înseamnă culegerea şi punerea la dispoziţie a unor informaţii. Lasă posibilitatea opiniei publice să îşi exprime eventuale dubii cu privire la imparţialitatea judecătorilor, la un proces judiciar corect", a apreciat Muscalu.

Dumbravă a atras atenţia că pe rolul instanţelor au fost dosare de spionaj, în care sunt implicate inclusiv secrete de stat, făcând referire la Omar Hayssam.

Ce vor judecătorii

Judecătorii au solicitat pe 18 mai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere independenţa justiţiei de posibila influenţă a Serviciului Român de Informaţii (SRI), potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetăţenilor îndoieli temeinice cu privire la imparţialitatea şi implicit corectitudinea actului de justiţie", relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, solicitarea judecătorilor vine în contextul în care şeful Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, afirmat că instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI.

Potrivit UNJR, asemenea afirmaţii sunt de o "gravitate fără precedent" şi "aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor", se arată în scrisoarea trimisă Plenului CSM.

Legea spune că CSM "are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", iar situaţia de faţă o cere.

UNJR a reamintit în scrisoare că, într-o situaţie similară, ca principiu, de implicare a serviciilor secrete în câmpul de activitate al justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, pe 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie în care a subliniat că astfel de interferenţe au ca efect intimidarea şi pierderea credibilităţii magistraţilor.

Potrivit UNJR, SRI are un rol bine determinat în desfăşurarea unui proces judiciar, limitat la sprijinul tehnic acordat structurilor de parchet în faza de urmărire penală a unui dosar. Sprijinul SRI se finalizează în momentul sesizării instanţei.

"Considerarea instanţelor de jucată ca fiind 'câmp tactic' al SRI, precum şi acceptarea prezenţei Serviciului în acest 'câmp tactic' până la soluţionarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilităţii ca această instituţie să acţioneze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător", se spune în scrisoare.

De asemenea, Dumitru Dumbravă a afirmat că maniera de lucru a SRI angrenează alături de procurori şi judecători.

"Această exprimare denotă pur şi simplu o neînţelegere a noţiunii de independenţă a justiţiei", afirmă judecătorii în scrisoare. În pronunţarea hotărârii judecătorul nu este şi nu trebuie să fie angrenat alături de nimeni.

Ipoteza de la care pleacă SRI că toţi judecătorii sunt coruptibili şi trebuie urmăriţi "nu este doar jignitoare, aruncând un blam general asupra onestităţii judecătorilor, ci, chiar mai îngrijorător, creează o presiune evidentă asupra magistraţilor", relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, orice exces al unei autorităţi în detrimentul alteia tulbură echilibrul instituţional.

"Astfel de declaraţii venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparenţa unei lipse de independenţă din partea magistraţilor, motiv pentru care CSM este solicitat să intervină pentru 'a apăra independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă că Serviciul Român de Informaţii este implicat şi influenţează actul de justiţie dincolo de limitele legii", se mai arată în comunicat.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate