Judecătorul Horaţius Dumbravă: "DNA şi SRI au făcut istorie pentru România şi acest lucru va rămâne"

Judecătorul Horaţius Dumbravă: "DNA şi SRI au făcut istorie pentru România şi acest lucru va rămâne"

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat marţi, la Târgu Mureş, că şi anul 2015 se anunţă unul extrem de dificil pentru instituţiile importante ale statului, care sunt atacate de politicieni cu probleme de natură penală, iar printre acestea se regăsesc Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), el adăugând că acestea au făcut istorie pentru România.

'Anul 2014 a fost şi la nivel naţional un an foarte greu, pentru că a fost un an dublu electoral, două cicluri de alegeri. Din păcate, această situaţie dificilă continuă şi astăzi prin tot felul de atacuri la adresa unor instituţii extrem de importante care şi-au dovedit eficacitatea în marea majoritate a cazurilor, cum este DNA şi SRI, totuşi aceste instituţii au făcut istorie pentru România şi acest lucru va rămâne: DNA prin ceea ce a făcut din 2006 încoace, iar SRI prin faptul că este apreciat inclusiv de Alianţa Nord-Atlantică din care noi facem parte. Sigur, unii politicieni aflaţi sub lupa anchetelor aruncă tot felul de felul de acuzaţii, deocamdată acadabrante pentru că nu sunt susţinute de nicio chestiune concretă', a spus Horaţius Dumbravă, făcând referire inclusiv la acuzaţiile formulate de Elena Udrea, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că CSM s-a sesizat săptămâna trecută şi a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor Elenei Udrea şi şi-a exprimat speranţa că în cel mai scurt timp posibil instituţia să vină cu o analiză a tot ceea ce s-a declarat în spaţiul public în legătură cu această situaţie 'extrem de gravă' la adresa unor instituţii, inclusiv instanţe judecătoreşti, 'pentru că au fost atacuri şi la adresa unor instanţe judecătoreşti'.

Dumbravă a susţinut că unii politicieni, prin atacurile îndreptate împotriva unor instituţii ale statului, nu au atacat doar instituţiile respective, ci 'însăşi fundamentele statului de drept'.

Ne puteți urmări și pe Google News

'Că sunt probleme punctuale la anumită instituţie e o anumită chestiune, iar un denunţ la organele în drept poate lămuri aceste chestiuni. E clar, din punctul meu de vedere, că s-a schimbat ceva, e un început şi există alte premise. Asta şi în raport cu cea a declarat noul preşedinte, în 6 ianuarie, în plen, în 6 ianuarie 2015. Foarte ferm a apărat independenţa justiţiei. Dar a mai spus ceva: să nu facem justiţie televizată, adică să nu aducem procesele, cum se întâmplă şi astăzi, la televizor şi să credem că determinăm într-un fel sau altul conduita unor magistraţi. Magistraţii nu mai pot fi determinaţi, astăzi şi judecătorii şi procurorii au maturitate, au trecut prin multe experienţe încât să nu mai fie influenţaţi de justiţie făcută la televizor de oameni care sunt direct interesaţi. Sunt oameni care trebuie să răspundă penal în faţa procurorului, în faţa judecătorului şi sigur, în măsura în care se va da o hotărâre într-un fel sau altul, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie - au posibilitatea de a spune anumite lucruri în public', a mai afirmat Horaţius Dumbravă.