Județul Constanța, corigent la asigurarea accesului liber la educație. Elevii i-au dat nota 3

Județul Constanța, corigent la asigurarea accesului liber la educație. Elevii i-au dat nota 3

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a lansat în prima zi de școală a doua ediție a Indexului accesului la educație al elevilor din județul Constanța, studiu care măsoară gradul și modul în care autoritățile locale din județ și-au îndeplinit obligațiile legale în vederea asigurării unui acces gratuit, echitabil și universal la educație pentru toți copiii, în anul școlar 2015-2016. Rezultatele studiului au fost dezamăgitoare, autoritățile locale au demonstrat “o lipsă profună a interesului pentru educație”.

Studiul elevilor constănțeni a scos la iveală carențele autorităților locale în asigurarea accesului la un învățământ gratuit. Au fost primari care i-au gonit pe elevi, le-au vorbit urât, sau pur și simplu nu le-au răspuns solicitărilor înaintate, legal, conform legii accesului informațiile publice. “Rezultatele studiului nostru sunt profund dezamăgitoare, acestea arătându-ne existența unei probleme generalizate la nivelul județului: lipsa interesului pentru educație, o atitudine dăunătoare care duce la creșterea ratei de părăsire timpurie a școlii și la excluziunea socială a multora din copiii de vârstă școlară aflați în situație de risc, probleme care vor accentua subdezvolarea și starea de sărăcie în care se află multe din comunitățile locale din județul Constanța”, a spus, într-o conferință de presă, președintele Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Manda. 

În urma efectuării mediei tuturor notelor obținute de unitățile-administrativ teritoriale,  prin adunarea punctajelor/indicator, membrii Asociației au decretat că “județul Constanța a rămas corigent la capitolul asigurării liberului accesului la educație, media obținută fiind de 3,23”. În doar 7 (10%) unități administrativ-teritoriale, din totalul celor 70 de primării, elevii au posibilitatea de a beneficia de burse școlare. Alte problem care afectează accesul gratuit la educație sunt, printre altele, lipsa investițiilor majore în imobilele destinate actului de educație, doar 18 primării au alocat, anul trecut, bani pentru. Numai 22 de primării din cele 70 din județul Constanța asigură paza școlilor, “peste 85.000 de elevi fiind lipsiți de siguranță”, potrivit vicepreședintelui AEC, Alex Burghelia. 

Studiul elevilor va fi trimis tuturor celor 70 de primar din județul Constanța dar și Ministerului Educației.  AEC pregătește și un studiu despre “Cât costă invățământul gratuit în județul Constanța” cu date  privitoare la colectarea ilegală a banilorîn școli. Președintele Asociației Elevilor Constanța, Alexandru Manda, confirmă fenomenul. “ Pentru că prin strângerea banilor prin asociațiile de părinți asistăm la o evaziune fiscală. Asistăm la o colectare în mod fraudulos a banilor pentru că nu avem o evidență a lor iar asociația de părinți nu este obligată să facă achiziție publică. Vom iniția demersuri la nivel local și național pentru introducerea de contravenții prin hotărâre de CLM , respectiv de infracțiune prin lege”.

Ne puteți urmări și pe Google News