Editura Evenimentul si Capital

Justiția rusă dă peste nas guvernului de la Moscova și refuză dizolvarea principalei organizații pentru apărarea drepturilor omului

Memorial
Autor: | | 7 Comentarii | 609 Vizualizari

Curtea Supremă a Rusiei a respins astăzi cererea Ministerului rus al Justiţiei de a dizolva ONG-ul “Memorial”, principala organizaţie rusă pentru apărarea drepturilor omului.

“Curtea a decis respingerea cererii Ministerului Justiţiei privind dizolvarea Memorial”, a anunţat judecătorul Alla Nazarova, potrivit AFP. Prezent în sala de audieri, Ian Ratcinski, unul din liderii organizaţiei, a salutat victoria “bunului simţ”. “Am câştigat, dar graţie unei campanii de susţinere foarte puternice” în societate, a declarat un alt lider al Memorial, Oleg Orlov. Organizaţia, fondată în 1989 de foşti disidenţi, între care Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1975), şi având ca scop păstrarea memoriei victimelor represiunii sovietice, a fost acuzată de justiţia rusă la sfârşitul lunii octombrie de “încălcări flagrante şi repetate a legislaţiei şi Constituţiei ruse”.

Ministerul rus al Justiţiei a considerat ilegală organizarea structurală a “Memorial”, ONG-ul deţinând filiale în mai multe oraşe şi surse proprii de finanţare, şi a cerut Curţii Supreme desfiinţarea ei. Ministerul rus al Justiţiei a recunoscut astăzi că “Memorial” şi-a modificat statutul şi structura pentru a se conforma legii, fără a-şi retrage însă cererea de dizolvare a organizaţiei. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a salutat decizia Curţii Supreme, dar a evocat din nou “temeri serioase” în legătură cu statutul de “agent străin”. De amintit că o lege votată în 2012, după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin pentru un al treilea mandat, obligă înscrierea ca “agenţi străini” a organizaţiilor ce beneficiază de finanţare străină şi care sunt considerate o ameninţare pentru “activităţile politice” din Rusia.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro