Kelemen Hunor: Proiectul de buget pe 2016 a fost greșit făcut

Kelemen Hunor: Proiectul de buget pe 2016 a fost greșit făcut

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, la RFI, că proiectul de buget pentru anul trecut a fost conceput "greşit". El a precizat că Uniunea susține o anchetă parlamentară a comisiilor de buget-finanțe privind bugetul pe 2016, în defavoarea înființării unei comisii de specialitate.

"În acest moment, vorbim despre comisiile de buget şi finanţe din ambele Camere şi nu despre o comisie de anchetă. Dacă se înfiinţează o comisie de anchetă, acest lucru înseamnă că de la bun început plecăm de la premisa că există undeva o încălcare gravă a legii. Dacă comisiile de buget-finanţe, aşa cum au fost stabilite până acum procedurile, încearcă să analizeze ce s-a întâmplat cu bugetul de anul trecut, atunci lucrurile sunt mult mai simple şi mult mai corecte, pentru că acest lucru se propune în acest momen. Plenurile reunite să dea sarcină celor două comisii de specialitate să analizeze ce s-a întâmplat cu bugetul, dacă există această gaură şi din ce cauză, dacă proiectul de buget pentru anul 2016 a fost făcut corect sau nu", a spus Hunor la RFI.

El a precizat că bugetul pentru anul 2016 a fost făcut "greşit", fapt pentru care s-a ajuns la o gaură de 10 miliarde, nu pentru că cineva din Executivul condus de fostul premier Dacian Cioloș ar fi furat acești bani.

"Lucrurile aici trebuie căutate, dacă într-adevăr a existat şi există această gaură de zece miliarde. Sigur nu s-a furat o astfel de sumă. Proiectul de buget pentru 2016 era greşit făcut, acest lucru este clar, 100%. Noi şi atunci i-am avertizat pe cei din Guvernul Cioloş (…) că nu este foarte bine făcut acel proiect de buget. De exemplu, pentru Consiliile Judeţene nu au prevăzut nici un leu pentru a echilibra bugetele Consiliilor Locale. Nici măcar la prima rectificare n-au făcut această corecţie”, a explicat liderul UDMR.

Ne puteți urmări și pe Google News

ANAF, prea agresiv cu firmele

Președintele Uniunii a adăugat că cei de la ANAF au fost agresivi, lucru ce a dus la închiderea multor firme, iar aceste lucruri trebuie anchetate în comisiile de buget.

"La ANAF eu cred că lucrurile erau extrem de clare şi extrem de simple. Agresivitatea celor de la ANAF în 2016 a dus la închiderea multor firme şi din această cauză degeaba dădeau o amendă în momentul în care au intrat în sediul firmei înainte de a verifica orice act, nu aveau de unde să încaseze banii la bugetul de stat. Aici vorbim despre o abordare greşită a celor de la ANAF şi aceste lucruri trebuie analizate în comisiile de buget şi finanţe", a spus liderul UDMR.

Uniunea Democrată a Magiarilor din Româniai susţine o anchetă făcută de comisiile de specialitate, dar nu şi o comisie de anchetă.

"Noi vom susţine această variantă, nu vom susţine o comisie de anchetă, dar aşa cum am înţeles eu, pe ordinea de zi a celor două Camere nici nu figurează înfiinţarea unei comisii de anchetă", a concluzionat, pentru RFI, Hunor.

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, luni, în şedinţă comună pentru a împuternici comisiile de buget-finanţe pentru a face o anchetă parlamentară vizând rectificarea bugetului de stat pe 2016 şi pentru a constitui comisiile de control SRI şi SIE.

Pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului, care începe luni de la ora 16,00, se află proiectul de hotărâre a Parlamentului privind efectuarea de către Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital a Senatului a unei anchete parlamentare pentru verificarea condiţiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat, din lunile august şi noiembrie 2016, de către Guvern. Termenul de prezentare a raportului - 10 zile de la data încuviinţării plenului comun asupra efectuării acestei anchete.

Această anchetă parlamentară a fost solicitată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, iar Birourile reunite ale Senatului şi Camerei au aprobat-o în data de 10 ianuarie.