Klaus Iohannis a încălcat Constituția. România lucrului bine făcut a început cu o falsă negociere

Klaus Iohannis a încălcat Constituția. România lucrului bine făcut a început cu o falsă negociere

Provocat de un prieten, am încercat să înțeleg în baza cărui articol din Constituție președintele României Klaus Iohannis a convocat partidele la consultări. Pe tema legii finanțării partidelor și a oricăror alte probleme le-au trecutprin cap consilierilor acestuia. Și spre deosebire de ei am re(citit Constituția. M-am dus la capitolul 2 - președintele României. Articolul 80 (2) ”Președintele României vegheazaă la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.”

Prima mare întrebare: Unde este statul în consultările de la Cotroceni? Societatea era, în mod clar, reprezentată de prtidele politice. Nu de grupurile parlamentare, ci de partide care, potrivit legilor în vigoare, sunt ONG-uri. Statul este (sau ar fi trebuit) reprezentat de INSTITUȚII. Respectiv Parlamentul României, prin președinții celor două Camere și liderii de grupuri parlamentare. Eu nu i-am la Cotroceni. L-am văzut pe Klaus Iohannis, președintele României, în calitate de mediator care ”veghează la respectarea Constituției” și reprezentanții unor ONG-uri. Am căutat mai departe și în articolul 103 din capitolul 3 dedicat Guvernului am descoperit, spre deosebire de consilierii lui Klaus Iohannis, că prețședintele poate convoca partidele politice. Într-un sigur caz. Atunci când desemnează un candiodat la funție de prim-ministru. Și doar atât. În rest nu am mai găsit nimic.Ceea ce înseamnă că în momentul în care, din motive politicianiste, Klaus Iohannis (sau consilierii săi) au decis să nu cheme la consultări președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, alături de birourile permanente, au înncălcat Constituția. Sau mai corect spus, nu au citit Constituția României. Ceea ce este cam același lucru.

România lucrului bine făcut a mai înregistrat o victorie de imagine. Doar atât.

P.S. Pentru cei care vor aduce ca argument modul în care fostul președinte al României Traian Băsescu fîcea convocari la Cotroceni, le voi recomanda să se uite extrem de atent la componența delegațiilor. Poate așa vor înțelege.

Ne puteți urmări și pe Google News