Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis, la 100 de zile de mandat: Să critic zilnic, nu e rolul președintelui. Cea mai mare NEMULȚUMIRE a mea rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiţiei

Klaus Iohannis
Autor: | | 156 Comentarii | 2256 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la 100 de zile de mandat. Șeful statului este de părere că etapa în care se află în prezent lupta împotriva corupţiei în României este una foarte urâtă, însă a subliniat că fără aceasta "nu putem să ne facem bine". Responsabilitatea politică pentru Guvern este la premier, întrebat despre acceptarea lui Eugen Teodorovici la conducerea Ministerului Finanţelor, a mai spus Iohannis.

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis:

 • Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult, de ce nu am eu prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte instituţii, de ce nu critic zilnic alţi politicieni.
 • Foarte simplu, pentru că nu acesta e rolul unui preşedinte şi aceasta a fost prima mea promisiune, alt mod de a face poltica, fără gălăgie şi spectacol, mai multă construcţie.
 • Aceste o sută de zile, dincolo de acţiunile concrete, au fost despre valori şi modul în care ne pot tranforma viaţa.
 • România lucrului bine făcut e posibilă, o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea.
 • E un proiect de vindecare pentru ţara care cere o condiţie simplă: să ne vedem fiecare de treabă cu responsabilitate.
 • Am aşezat la masa dialogului partidele politice, reprezentanţi ai instituţiilor, societatea civilă pe diferite teme. O temă a fost creşterea bugetului apărării.
 • A trimis la reexaminare câteva legi.
 • Vă spun foarte limpede, eu nu mă joc cu legile ţării, nu folosesc această prerogativă nici ca să mă răfuiesc cu cineva, nici ca să răspund la un interes particular.
 • Pur şi simplu nu promulg legi care nu respecta Constituţia sau obligaţii ale statului.
 • Am vorbit despre refacerea încrederii între stat şi cetăţean, dar şi aplicarea legii pentru toţi.
 • Participarea la momente de bilanţ ale unor instituţii din sfera justiţiei, apărării şi securităţii a fost un semn de recunoaştere a activităţii, dar am şi subliniat că toate instituţiile sunt în serviciul cetăţeanului.
 • Am auzit întrebarea de ce face preşedintele atâtea vizite externe. Pentru că politica externă a un atribut fundamental al preşedintelui.
 • Nu cred că greşesc dacă afirm că în aceste o sută de zile România a reînceput să îşi dobândească respectul şi credibilitatea în marile capitale europene şi din lume.
 • M-am întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţilor de romani de peste graniţă.
 • Promisiunea mea e că voi merge în lunile următoare în cât mai multe locuri unde trăiesc comunităţile mari de români.
 • Recuperarea memoriei istorice, redescoperirea valorilor fac parte din misiunea unui preşedinte, care nu trebuie scrisă formal, ci simţită.
 • Știu că există așteptări mari și pentru alte zone. Nu toate proiectele au putut începe concomitent.
 • Înainte de a ridica o construcție e nevoie de o fundație solidă.
 • Dragi români, acestea sunt direcțiile de principiu și acțiune pe care le voi păstra în perioada următoare
 • Cea mai mare nemulţumire a mea şi cea mai mare restanță rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiţiei.
 • Fiecare episod în care justiţia e blocată înseamnă un pas înapoi în recâştigarea încrederii publice. Despre politicienii suspectaţi de corupţie şi fuga de justiţie există o probă pe care dacă nu o treci nimeni nu te poate ajuta.
 • E vorba de integritatea personală şi nu se poate mima oricâte încercări ai face.
 • În politică, dacă ai greşit grav, demisionezi.

Fostul președinte v-a solicitat să nu validați numirea lui Teodorovici. În ce relații sunteți cu fostul președinte. I-ați cerut să părăsească Vila Lac 3?

Nu m-am întâlnit cu fostul președinte, nu am discutat. În ceea ce privește sfaturile, constatăm că fostului președinte îi priește pensia,  e foarte vocal şi postac, îi doresc să fie sănătos.

Ce legături aveţi cu compania de exploatare a lemnului din Austria?

Nu am nicio legătură, ştiu că au existat anumite detalii în talk-show-uri, nu există la mine noţiunea de lobby sau intervenţie pentru a rezolva o problemă.

Consideraţi întemeiate temerile că se face abuz de arestări?

Putem să constatăm că România se află într-o fază intensă de combatere a corupției. Consider că este un lucru bun. Vedem și dvs, și eu, noi și noi politicieni acuzați de fel de fel de lucruri. Ne duce cu gândul la o întrebare: Cum de au stat în spațiul public atâta timp. Această luptă este urâtă. Iese la suprafață tot ce este mai rău în politică. Fără această fază nu putem să ne facem bine.

 Aveţi de gând să vă mai consultaţi cu partidele pe justiţie?

Faptul că Parlamentul e criticat şi ca un senator e propus ministru de către premier nu cred că au mare lucru în comun. Parlamentul e criticat pentru lipsa unei reacţii adecvate în fata solicitărilor justiţiei.  Consultări voi mai avea, după sărbători voi propune o nouă rundă să vedem unde s-a ajuns cu modificarea legislaţiei, ce paşi mai putem face. Nu cred că îşi imaginează cineva că de azi pe mâine schimbăm totul

Când vă veți muta în Vila Lac 3?

Nu am fost întrebat, nici nu mi-am spus părerea cu vreo mutare. este problema altora să vadă cum se repartizează aceste acse. Eu pot să spun că au trecut 100 de zile din mandatul meu

Ați spus că cei care au greșit în politică trebuie să demisioneze.Cu ce au greșit George Maior și George Scutaru?

Trebuie să facem deosebirea dintre demisii din motive politice și din motive personale. Nu se poate discuta.

Când vom avea un nou șef la SIE?

În următoarele luni.

Vi se par adecvate reacțiile statului la declarațiile ambasadorului rus?

Da. O să detaliez în timp. Nu este niciodată rolul președintelui să răspundă în public unui ambasador, indiferent ce spune. Cutuma este că ambasadorul este chemat la MAE.

Ați vizita Ucraina și Moldova. Aveți informații că există încercări ale Rusiei de a destabiliza România?

Nu am informații, nici din partea Rusiei, nici din partea altor state. Statele care încearcă să-și extindă influența găsesc agenți. Acum aceste tentative nu-și găsesc succes.

Vă mai doriți un guvern al dvs?

Cred că orice președinte își dorește un guvern al lui. Este un guvern cu care să lucreze efectiv si formal și informal. De exemplu, eu mi-aș fi imaginat că un guvern care vrea să lucreze cu mine, înainte să modifice Codul Fiscal vine la mine. Acest lucru nu s-a întâmplat. Nu doresc să fac treaba Guvernului. Dar cred că un guvern care dorește să lucreze cu președintele, informează sau consultă.

Ce discutați cu premierul?

Există chestiuni cu care ne consultăm.

Ce părere aveți de închiderea firmelor?

România este o țară care face mereu reforme: învățământ, sănătate, fisc. Există tendința de a lucra ca pendulul. Ba nu se ocupă fiscul, ba se ocvupă de detalii care nu merită multă atenție. Bănuiesc să se ajungă la o normalitate.

Cred că instituția primei doamne încă nu-și găsesște locul în România. Ar trebui să existe studii. Prima doamnă a mea mă însoțește peste tot unde este posibil.

O veți grația pe Monica Iacon Ridzi?

Răspunsuri punctuale nu pot să vă dau, nu există solicitări.

Îl declarăm pe Avram Iancu erou?

Eu sunt ardelean, mie imi place personajul, este o inițiativă foarte lăudabilă.

ANAF a închis localuri pentru sume derizorii.

Este un pic dificil să comentezi dacă nu ai date foarte concrete. Este bine să căutăm proceduri să ducă afacerea mai departe, nu să închidem firme. Întrebți la ANAF dacă o țară fără firme poate să funcționeze.

Care este relația dvs cu Vanghelie și cu Rareș Bogdan?

E treaba PNL dacă fac alianțe cu unii sau alții. Eu nu l-am întâlniti niciodată e domnul Vanghelie, nu are nici o cunoștiință prin care ar ajunge la mine. Nici vorbă, dacă vreți să vă dau un răspuns ultrasesc.

Klaus Iohannis a marcat, azi, și pe Facebook cele 100 de zile de la investitură. Citiţi mai mult aici: BILANȚUL președintelui Klaus Iohannis după 100 de zile la Cotroceni: un VIDEOCLIP în care NU SPUNE nimic. Ce spun românii despre primele luni de mandat
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro