Klaus Iohannis: Convingerea mea este că potențialul Diasporei va fi pe deplin fructificat atunci când a munci în străinătate va fi o chestiune de alegere, nu de constrângere

Klaus Iohannis: Convingerea mea este că potențialul Diasporei va fi pe deplin fructificat atunci când a munci în străinătate va fi o chestiune de alegere, nu de constrângere

Președintele Klaus Iohannis a declarat, azi, într-o conferință de presă susținută la Cotroceni, că potențialul Diasporei va fi deplin fructificat atunci când a munci în străinătate va fi o chestiune de alegere, nu de constrângere.

"Convingerea mea este că potențialul Diasporei va fi pe deplin fructificat atunci când a munci în străinătate va fi o chestiune de alegere, nu de constrângere", a spus Iohannis, la Cotroceni.

El a mai afirmat că o soluție pentru diminuarea fenomenului "brain drain" este recunoașterea diplomelor și echivalarea studiilor, dar acest lucru se poate face doar dacă există voința necesară.

"țin să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, pentru că duceți cu voi peste tot performanță. Administrația prezidențială a început discuții cu alte instituții, iar eu m-am întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din mai multe state europene. Avem acum și un consilier specializat care a trăit mai multă vreme în străinătate și s-a întors acasă. Obiectivul nostru pe termen lung este o relație puternică a comunității românești și a autorităților cu dispora. ținta este de a valorifica potențialul diasporei românești ca punte de legătură cu alte state, dar și de a ști noi de acasă ce să facem pentru diaspora.  Eforturile noastre vor fi un succes atunci când muncă în afară țării va fi doar o chestiune de alegere, nu de necesitate.  Trebuie să găsim răspunsuri la 3 întrebări:  1. Cum transformăm exodul creierelor, așa numitul "brain drain", din pierdere în câștig pe termen lung, cu alte cuvinte într-un "brain gain"? Cum facem că specialiștii-medicii, profesorii, cercetătorii etc.-care pleacă din țara să se și întoarcă la un moment dat?  știm că dvs, inițiatorii evenimentului de astatzi, aveți un set de propuneri. Una dintre problemele care poate fi rapid rezolvată, dacă există voința, este recunoașterea diplomelor, echivalarea lor.  2. Ce facem pentru românii care aleg să rămână în străinătate? Cum îi sprijinim să își păstreze identitatea? Asigurarea condițiilor pentru exercitarea dreptului de vot al românilor din disaspora este esențială.Partidele politice, după consultările de la Cotroceni, s-au angajat să introducă votul prin corespondența. Sper că până la finalul acestei sesiuni parlamentare să își onoreze promisiunea", a spus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News