Klaus Iohannis, despre ACORDUL dintre UE şi Turcia privind imigranţii: Expulzările vor fi INDIVIDUALE. Asta nu înseamnă noi cote pentru România

Klaus Iohannis, despre ACORDUL dintre UE şi Turcia privind imigranţii: Expulzările vor fi INDIVIDUALE. Asta nu înseamnă noi cote pentru România

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre acordul dintre Uniunea Europeană şi Turcia privind imigranţii. Preşedintele a declarat că a susţinut în cadrul reuniunii de la Bruxelles necesitatea unei abordări coerente în gestionarea problemei migranţilor.

"S-a agreat asupra returnării în Turcia a migranţilor care ajung ilegal în insulele greceşti. Cazurile de returnare se vor analiza individual, deci nu este vorba despre expulzări colective. În ceea ce priveşte mecanismul 1 la 1, UE va prelua un migrant sirian din Turcia, dar foarte important, acest migrant va fi relocat din afara UE într-o ţară membră UE, însă în cadrul schemelor deja existente. Vreau să subliniez că deciziile de astăzi nu introduc cote noi pentru România. Relocarea se face în cadrul cotelor aprobate anul trecut"; a declarat Klaus Iohannis.

Reprezentanţii europeni şi turci au convenit, vineri, asupra finalizării acordului de gestionare a crizei imigranţilor, acord care va intra în vigoare de pe 20 martie, a anunţat Bohuslav Sobotka, premierul ceh, citat de agenţia de presă Reuters.  

"Acordul cu Turcia a fost aprobat! Toţi imigranţii clandestini care vor ajunge în Grecia din Turcia începând cu 20 martie vor fi trimişi înapoi (în Turcia)!", a anunţat Sobotka, pe contul său de Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii UE au convenit joi seară asupra proiectului unui acord în vederea trimiterii imigranţilor care ajung în Grecia înapoi în Turcia, proiect care a fost prezentat vineri premierului turc, Ahmet Davutoglu.

UE urmează să acorde un ajutor financiar de şase miliarde de euro Turciei pentru a reţine cei aproape trei milioane de imigranţi în ţară.

În schimbul fiecărui imigrant primit de Turcia, UE va accepta un refugiat sirian. Toţi refugiaţii sirieni primiţi de Uniunea Europeană urmează să fie repartizaţi între statele membre UE.