Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis: Nu sunt de acord cu modificarea Codului penal. Voi discuta cu premierul Ponta

Klaus Iohannis
Autor: | | 7 Comentarii | 387 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că nu este de acord cu dezincriminarea conflictului de interese, punctând că, în eventualitatea în care aceste modificări la Codul penal vor fi adoptate de Parlament, fie le va retrimite Legislativului, fie va sesiza CCR. Şeful statului a declarat că va purta discuţii cu factorii de decizie, inclusiv cu premierul Victor Ponta, pentru abandonarea acestor intenţii.

"Mi se pare total neavenită intenţia de a schimbare pe articolul 301, pe conflictul de interese. Practic, schimbarea propusă - nu ştiu dacă se va adopta, dar este un proiect care se discută - dezincriminează conflictul de interese şi creează posibilitatea în practică pentru parlamentari, de exemplu, să-şi angajeze membrii familiei, să se facă numiri în Guvern pe orice criteriu, lucru pe care nu pot să-l accept ca atare. (...) Nu cred că este momentul pentru modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală, iar dacă se fac, voi folosi toate instrumentele care sunt la îndemâna preşedintelui pentru a nu trece aceste modificări", a declarat Iohannis, după ce a participat la evenimentul organizat de Consiliul Investitorilor Străini privind lansarea "Cărţii Albe 2015: Reconstruirea încrederii".

El a spus că va discuta inclusiv cu premierul Victor Ponta pentru "abandonarea" intenţiilor de modificare a codurilor penale.

"Voi purta discuţii cu factorii de decizie în sensul abandonării acestor intenţii de modificare în Codul penal şi Codul de procedură penală. (...) Acest articol 301 nu l-am discutat concret, dar fiţi sigur că îl voi discuta (cu Victor Ponta - n.r.)", a spus şeful statului.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, printr-un comunicat de presă, că nu este de acord cu dezincriminarea conflictului de interese, punctând că, în eventualitatea în care modificările la Codul penal vor fi adoptate de Parlament, fie le va retrimite Legislativului, fie va sesiza CCR.

"Urmăresc cu atenţie şi preocupare procesul legislativ din Parlamentul României privind intenţia de a modifica prevederi ale Codului penal în materia conflictului de interese. Nu pot fi de acord cu modificarea art. 301 din Codul penal, care urmăreşte dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare", a susținut Iohannis, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Președintele subliniază că "nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice".

"Atrag atenţia că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituţională, în virtutea exercitării atribuţiilor mele constituţionale", a avertizat președintele.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat marţi, cu două săptămâni, dezbaterea unui proiect de lege pentru modificarea Codului penal prin care sintagma "conflict de interese" ar fi înlocuită cu "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane".

Proiectul de lege care modifică articolele 301 şi 308 din Codul penal a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pe 1 aprilie, după ce a fost adoptat tacit de Senat şi este iniţiat de cinci parlamentari PSD.

În forma actuală, conflictul de interese este definit, la art. 301 din Codul Penal, astfel: "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul/ soţia sau pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul doi inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Prin proiectul amintit mai sus sintagma "conflict de interese" se înlocuieşte cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" şi se modifică de asemenea şi alineatul 2 în sensul adăugării unor situaţii pentru care dispoziţiile alin. 1 să nu fie aplicabile.

Astfel, dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii: "emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează această, exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea de către subalterni a drepturilor legale a acestora".
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate