Klaus Iohannis și-a pus biserica în cap

Klaus Iohannis și-a pus biserica în cap

Șeful statului a pledat pentru toleranță în cazul căsătoriilor gay, cerând să nu se meargă pe calea fanatismului religios. BOR i-a transmis că un demers civic, validat de CCR, nu poate fi considerat „fanatism religios”

Întrebat ce părere are despre demersul celor trei milioane de români care doresc să modifice Constituția în sensul interzicerii căsătoriilor homosexuale, președintele Klaus Iohannis a oferit un răspuns care a stârnit controverse. Șeful statului a dat foarte clar de înțeles că nu este de acord cu modificarea Constituției. „Nu am ce să-i răspund (n.r.-preşedintele comunităţii baptiste din România, Viorel Iuga, i-a adresat un mesaj în care îi solicita să se exprime în favoarea valorilor moral-creştine şi a familiei tradiţionale). În chestiunea revizuirii Constituției încă nu este rândul meu să mă exprim”, a precizat Iohannis. Iar apoi a continuat: „Eu provin dintr-o minoritate etnică şi religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numeşte toleranţă şi acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune şi cu rele.” La final, Iohannis a acuzat „fanatismul religios” al celor peste trei milioane de români care au semnat petiția de modificare a Constituției: „Nu suntem toţi la fel, nu toate gupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, al încrederii şi deschiderii spre celălalt.”

„3 milioane de fanatici? Și luteranii sunt fanatici, domnule președinte?”, l-au întrebat pe președinte reprezentanții Coaliției pentru Familiei, pe pagina de Facebook. Repre zentanții Coaliției i-au cerut pre ședintelui să clarifice declarațiile pe care le-a făcut și care au fost interpretate ca „un semnal clar de opoziție față de inițiativa cetățenească”.

BOR: „Are ca scop principal protejarea familiei”

Ne puteți urmări și pe Google News

În replică, BOR i-a transmis șefului statului, printr- un comunicat de presă, că „un demers civic, perfect legal și validat de CCR nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranță”. „Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc şi necesar”, mai susține BOR. „Solicitarea (de modificare a Constituției - n.r.) are ca scop principal protejarea familiei, a părinților și a copiilor, și nu condamnarea altor persoane. Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice”, mai susține Biserica.

Criticat și pe Facebook

Pentru că, practic, i-a făcut pe cei trei milioane de români care susțin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, fanatici religioși, șeful statului a fost taxat și pe pagina sa de Facebook. La postarea despre moartea lui Radu Câmpeanu, Iry Iri i-a scris președintelui: „Radu Câmpeanu a ieșit dintrun bărbat și o femeie dacă mă gândesc mai bine și nu dintrun bărbat și bărbat sau femeie și femeie. Uneori toleranța ne face complici. Hai să nu fim complici la nefiresc, nenatural și nenormal!”.

Un demers semnat de 3 milioane de oameni

În luna mai 2016, Coaliția pentru Familie a depus la Parlament trei milioane de semnături strânse în vederea demarării revizuirii Constituției. Pe 20 iulie, CCR a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească, în sensul în care aceasta respectă limitele revizuirii, însă judecătorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei - definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat - nici asupra oportunităţii. Subiect sensibil, parlamentarii actuali nu s-au grăbit să-l tranșeze, preferând să-l lase moștenire viitorului Legislativ. În cazul în care ar fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie suspusă şi unui referendum naţional. Politicienii au preferat tăcerea. În septembrie, președintele PNL, Alina Gorghiu, a spus că angajamentul partidului său este ferm pentru familia tradițională, chiar dacă forme de „protecție” pentru minorități” ar trebui să existe.

Ce crede Cioloș

Într-un interviu acordat, ieri, Hotnews, premierul Dacian Cioloș a fost întrebat despre declarațiile șefului statului. Redăm fragmentul din interviu:

- Klaus Iohannis a pledat, ieri, pentru toleranţa pe tema interzicerii căsătoriei persoanelor de acelaşi sex. Dumneavoastră pentru ce pledaţi?

- Dacian Cioloș: Eu pledez pentru toleranță cu respectarea ideii de familie. Avem o Constituţie, cred că familia e un element important, un nucleu al societăţii din România şi nu cred că ideea de familie în România ar trebui sistematic pusă în contradicţie cu ideea de toleranţă.

- Vorbiţi de familia tradiţională - comuniunea dintre un bărbat şi o femeie?

- Da.

- Dar încă o dată, toleranța cum se manifestă?

- Toleranța se manifestă respectând alegerile pe care alţii le fac.