Editura Evenimentul si Capital

CORESPONDENȚĂ din Roma. Iohannis, primit de președintele Italiei. Românii, nemulțumiți că nu pot veni în număr mare la întâlnirea de diseară cu șeful statului

Klaus Iohannis şi soţia sa
Autor: | | 99 Comentarii | 2884 Vizualizari

Preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită oficială, azi şi mâine, în Italia. Președintele Klaus Iohannis a fost primit de președintele Italiei, Sergio Mattarela. Cei doi nu au susținut declarații de presă. Șeful statului va avea o întâlnire și cu președintele Senatului, Pietro Grasoo, iar spre seară se va vedea cu reprezentanți ai comunității românești. Mulți dintre români sunt nemulțumiți pentru că nu sunt primiți la întâlnirea cu șeful statului, deși, întâlnirea nu se va ține la Ambasada de la Roma, ci la un Palat care aparține de Vatican (Palazzo della Cancelleria), tocmai pentru a fi mai mult loc, și invitații să vină în număr mai mare.

UPDATE 13.15: Klaus Iohannis a ajuns la Roma, unde a fost primit de președintele Italiei, Sergio Mattarella la Palatul Quirinale din Roma. După întrevedere, cei doi nu au făcut declarații pentru presă. Iohannis a fost primit cu o gardă de onoare, dar fără intonarea imnurilor celor două state. După discuțiile oficiale, cei doi președinți au luat, împreună, dejunul.

Klaus Iohannis urmează să se întâlnească cu președintele Senatului,Pietro Grasso, la Palatul Giustiniani.

Între timp, pe rețelele de socializare au apărut proteste ale românilor din Italia, care se plâng că nu sunt primiți la întâlnirea cu șeful statului, iar ambsada de la Roma i-ar fi „selectat” pe invitați. „Numărul celor care vor să vă vadă și să vă asculte este mult mai mare”, se arată în scrisoarea adresată lui Iohannis de către un român din peninsulă. Acesta a mai susținut că Ambasada "a sortat" invitații în funcție de simpatii și antipatii. Întâlnirea dintre diaspora din Italia și șeful statului va fi organizată la un palat aparținând Vaticanului, tocmai pentru că la ambasadă nu era destul spațiu.

În Italia sunt peste un milion de români, și aproximativ 86% dintre cei care au votat în Italia la alegerile prezidențiale au votat cu Klaus Iohannis. Aceștia au cerut de nenumărate ori vot prin corespondență.  

Drepturile românilor care trăiesc în Italia  

Aderarea la spaţiul Schengen şi respectarea drepturilor românilor care locuiesc în Italia sunt subiecte pe agenda discuţiilor pe care le avea preşedintele Klaus Iohannis în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde luni şi marţi în Italia, a anunţat şeful statului, în cadrul declarației de presă susținute înainte de plecare.

"Deplasarea în Italia continuă seria vizitelor externe pe care am ţinut să le fac la început de mandat în state cu care România are parteneriate strategice şi parteneriate speciale. Importanţa acestei vizite este dată de mai multe aspecte: existenţa unui parteneriat strategic, şi a unei tradiţii de colaborare între cele două state, de faptul că Italia este unul dintre principalii economici ai României şi nu în ultimul rând de existenţa în Italia a unei comunităţi româneşti foarte mari.(...) Voi aborda tema aderării României la spaţiul Schengen aşa cum am făcut-o cu ocazia tuturor vizitelor în capitalele europene.(...) Doresc ca drepturile cetăţenilor români să fie respectate şi apărate", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Cine face parte din delegație

Din delegația care îl însoțește pe Iohannis, fac parte consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Lazăr Comănescu, Ion Oprișor, consilierii de stat Iulia Huiu și Dana Bârsan, precum și secretarul de stat în MAE George Ciamba. Mihai Răzvan Ungureanu lipsește și din această delegație.  Klaus Iohannis este însoțit de soția sa, Carmen, îmbrăcată cu o rochie și sacou bleu și geantă roz. La finalul declarației de presă, președintele a zâmbit larg către soția sa, l-a luat de braț și au plecat.

Marţi, şeful statului va avea convorbiri cu preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Renzi, la Palatul Chigi şi se va întâlni cu studenţi români din Italia, la Accademia di Romania.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate