Kurzii, arma cea mai eficientă împotriva Statului Islamic

Kurzii, arma cea mai eficientă împotriva Statului Islamic

În nordul Irakului, al Siriei și peste graniță, în Turcia, dar și în vestul Europei, kurzii luptă prin mijloace diferite împotriva tăvălugului jihadist care le amenință grupul etnic.

Kurzii au deschis ieri un nou front în lupta împotriva Statului Islamic, pe lângă cel din nordul Irakului și Siriei. Un grup de circa 100 de kurzi au pătruns cu forța în sediul Parlamentului European, protestând față de ceea ce ei numesc pasivitatea UE în fața masacrelor comise de jihadiștii Statului Islamic în rândul semenilor din nordul Siriei.

Drapelul negru

Gestul lor extrem vine în timp ce militanții islamiști iau cu asalt un oraș situat la doi pași de frontiera turco-siriană, Kobane, locuit preponderent de minoritatea kurdă. Cel puțin 400 de persoane au murit în ultimile săptămâni și, dacă orașul va cădea în mâinile Statului Islamic, jihadiștii vor controla un sector semnificativ de-a lungul frontierei cu Turcia, stat membru NATO. Martorii susțin însă că cel puțin trei cartiere ale orașului sunt deja controlate de islamiști, în ciuda raidurilor aeriene intensificate. Drapelul negru al Statului Islamic a fost deja arborat pe una din clădirile din Kobane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe măsură ce situația din Kobane se degradează, kurzii de la nord de graniță, din Turcia, se strâng de-a lungul frontierei cu intenția de a trece în sud și a se alătura forțelor care apără orașul. Poliția turcă a mobilizat efective importante pentru a le bloca accesul în Siria, confruntări sporadice izbucnind între cele două părți. Guvernul de la Ankara a trimis, de asemenea, trupe militare de-a lungul frontierei cu Siria, chiar în dreptul orașului Kobane.

Turcia nu intervine

Deși Parlamentul de la Ankara a aprobat cererea guvernului de a interveni militar în Siria, trupele turcești rămân la nord de graniță, spre iritarea comunității kurde din Turcia. „Rudele mele sunt acolo, sub tirurile tancurilor și în exploziile bombelor”, a declarat o femeie kurdă care a venit tocmai din orașul turc Izmir. Peste graniță, peste 60 de sate locuite de etnici kurzi sunt deja sub controlul Statului Islamic.

Asaltul asupra orașului Kobane arată limitele campaniei aeriene a SUA și aliaților săi, țări europene și arabe. Chiar dacă atacurile s-au extins acum și în cursul zilei, avansul jihadiștilor spre granița turcă nu a putut fi oprit. NATO a pus la punct o strategie pentru a proteja Turcia în cazul unui atac din partea Statului Islamic, dar peste graniță, la doar câțiva kilometri, măcelul continuă.