La 21 de ani, Andrei a câștigat medalia de aur, acasă la Ceaikovski

La 21 de ani, Andrei a câștigat medalia de aur, acasă la Ceaikovski

PREMIERĂ. Românul Andrei Ionuț Ioniță, în vârstă de 21 de ani, a câștigat, miercuri seară, medalia de aur și un premiu de 30.000 de dolari, la categoria violoncel, din Competiția „Ceaikovski 2015”, de la Moscova

Competiția Internațională „Ceaikovski” este un concurs de muzică clasică pentru tineri pianiști, violoniști și violonceliști, cu vârsta între 16 și 30 de ani, și soliști vocali, cu vârsta între 19 și 32 de ani, desfășurată o dată la 4 ani, în Moscova. Denumită după compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski, ediția din 2015 a fost dedicată împlinirii a 175 de ani de la nașterea marelui compozitor.

Mama lui Andrei, doamna Mihaela Ioniță, era, ieri, încă sub impactul minunatei știri: fiul său este cel mai bun muzician român care a participat vreodată la acest concurs. „Vă mulțumesc foarte mult pentru felicitări. Am vorbit aseară cu Andrei. Era foarte obosit, după cele trei săptămâni petrecute la Moscova. Cumva, acest premiu nu este chiar o surpriză, pentru că el știe ce poate. Știe ce dar are de la Dumnezeu. A avut parte de un juriu vertical. El mereu spune că dorința lui e să cânte frumos, să bucure oamenii. La liceu, Andrei a avut medii foarte mari. Ar fi putut face orice, dar a ales acest drum. Când era mic, pentru că nu putea să ducă singur violoncelul, în fiecare zi îl conduceam la școală. În fiecare zi îi căram violoncelul în spate, până a mai crescut el, apoi mă duceam la serviciu”, spune mama lui Andrei.

Mândrie de mamă

Ne puteți urmări și pe Google News

Mihaela Ioniță are vocea plină de emoție, de mândrie: „Andrei este un copil extraordinar, deosebit, credincios. Îmi doresc să rămână la fel, să fie sănătos”. Andrei studiază în străinătate, ne spune mama sa, pentru că „acolo se poate dezvolta mai bine. Și muzica aceasta, clasică, pe care o interpretează el, este mai apreciată acolo, vine lumea la concerte”. Se văd foarte rar. Andrei studiază la Berlin, apoi, peste vară, participă la tot felul de concerte prin multe orașe mari din Europa. „Abia în septembrie ne vom vedea”, spune mama lui și cu mândrie, și cu dor. Revenim la performanța de la Moscova. „Ceea ce a obținut Andrei poate fi considerat un moment istoric. Niciodată, nici un muzician din România, care a participat la acest concurs, concursul concursurilor în domeniu, nu a mai luat premiul I. Prin anii ,70, doi violoniști s-au clasat pe locul II”.

FOTO:Andrei Ioniță știe ce dar are de la Dumnezeu. Îi place să cânte pentru a bucura oamenii

Mihaela Ioniță este o mamă fericită și le transmite părinților din România: „Sugerați copiilor să învețe un instrument și oferiți-le suport în acest sens, chiar dacă nu vor face acest lucru pentru performanță și carieră! Oferiți-le să asculte muzică de calitate încă de mici, le va prinde bine mai târziu!”

Performanțe

Andrei Ionuț Ioniță s-a născut la 1 ianuarie 1994. Este absolvent al Școlii de Muzică și Arte Plastice Nr.1 „Iosif Sava” din București, Secția violoncel, la clasa profesoarei Ani-Marie Paladi, și al Colegiului Național „Sfântul Sava”.

A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, iar tainele violoncelului a început să le dezlege pe la 9 ani. Acum studiază la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa profesorului Jens Peter Maintz. Este laureatul mai multor concursuri naționale și internaționale. În 2012, a fost distins cu premiul „Landgraf von Hessen”, în cadrul prestigioasei Academii Kronberg. A obținut premii I și la concursuri naționale de pian. A susținut o bogată activitate artistică, atât în țară, cât și în străinătate, fiind invitat să concerteze la Paris - Petit Palais și Dome des Invalides, alături de World Philarmonic Orchestra, precum și în Tunis - Cite des Sciences, Germania - Kronberg și Rutesheim, sau Italia - Roma și Arezzo, Berlin, Sankt Petersburg, Moscova. S-a remarcat, ca solist, în numeroase recitaluri și concerte pe scena Ateneului Român, precum și pe scenele Sălii de concerte a Radiodifuziunii Române și ale mai multor Filarmonici din țară.

Andrei cântă pe un instrument „Giovani Battista Rogeri”, din 1671, oferit spre folosință de Fundația Deutche Stiftung Leben, din Germania.