„La bohème”, la Opera din Iaşi

„La bohème”, la Opera din Iaşi

Pe 15 martie, în Sala Mare a Teatrului Național Iași, începând cu ora 18.30, Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul „La bohème” de Giacomo Puccini, sub bagheta dirijorului József Horváth (Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi Opera Maghiară Cluj-Napoca).

Regia îi aparține lui Niky Wolcz, profesor la Universitatea Columbia din New York, Helmut Stürmer, personalitate marcantă a scenografiei internaționale de teatru, operă și film, a realizat decorurile, iar creatoarea costumelor este Lia Manțoc.

„Ceea ce am încercat noi să cuprindem este, de fapt, inima spectacolului, inima muzicii şi inima întâmplărilor. Bineînţeles că spectacolul are o istorie muzicală imensă, copleşitoare, doar istoria vocală a cântăreţilor este ceva ce nu se poate concepe. Însă fiecare ge­ne­raţie are un răspuns foarte special, fiind vorba de o temă atemporală“, a declarat Niky Wolcz.

Acesta a studiat la Universitatea de Teatru din București (IATC) și a lucrat ca actor, profesor universitar și regizor peste tot în Europa. Și-a început activitatea la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” din București unde a lucrat și învățat cu Liviu Ciulei, Lucian Pintilie și David Esrig, începând în același timp cariera sa pedagogică la Institutul de Teatru „I.L.Caragiale”. Ca actor, a jucat în spectacolele de teatru „Leonce și Lena”, „Godot”, „Trei frați gemeni venețieni”, „Furtuna”, „Revizorul”, dar și în filme, precum „Reconstituirea” în regia lui Lucian Pintilie, „Căldura” sau „Prea mic pentru un război atât de mare” în regia lui Radu Gabrea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este un spectacol eveniment pentru că avem alături de noi mari creatori. Este o echipă de aur din toate punctele de vedere, şi emoţiile sunt mari. E vorba despre oameni atât de minunaţi şi de importanţi pe plan internaţional şi naţional cum n-am avut niciodată. O garnitură de aur“, a declarat Beatrice Rancea, directorul Operei Naţionale Române Iaşi.

Timp de 14 ani a fost profesor universitar la Secția de Teatru și Operă din cadrul „Frankfurter Musikhochschule” (Facultatea de Muzică din Frankfurt), la „Prinzregentenakademie München”, precum și la „Freie Universität” din Berlin. În anul 1996 se stabilește la New York unde predă la Columbia University. Împreună cu Andrei Șerban a montat lucrări de operă și operetă: „Cneazul Igor” (Londra), „Povestirile lui Hoffmann” și „Văduva veselă” (Viena), „Paiațe” (Geneva), „Indiile galante” și „Italianca în Alger” (Paris), „Benvenuto Cellini” și „Faust” la Metropolitan (New York). În anul 2012, împreună cu soția sa, Ulla Wolcz, a montat premiera mondială a piesei de teatru „Ținuturile joase” a autoarei Herta Müller, laureată a premiului „Nobel pentru Literatură” în anul 2009. 

Din distribuție fac parte Diana Ţugui - (Opera Naţională Română Cluj-Napoca), Florin Guzgă, Alexandru Aghenie - (Opera Braşov) – (debut), Valentin Marele - (Opera Braşov), Petre Burcă - (Opera Naţională Română Cluj-Napoca), Cristina Grigoraş, Lucian Dolhăscu, Cătălin Berea, Andrei Apreotesei, Traian Hudumeac, Dragoş Ştefan. Participă corul de copii Juniorii Operei, dirijor Raluca Zaharia.