FABULOS! La orele de literatură elevii vor putea studia chiar SMS-uri

FABULOS! La orele de literatură elevii vor putea studia chiar SMS-uri

Harry Potter în defavoarea Stejarului din Borzeşti. La orele de literatură, profesorul are libertatea să-i înveţe pe elevi fabulele lui Caragiale sau pe cele ale lui La Fontaine. Se vor studia postări online şi chiar sms-uri. Acestea sunt noutăţile din anul şcolar 2017-2018 care vor face literatura mai agreabilă.

Din toamnă, elevii de gimnaziu nu vor mai fi obligaţi să citească operele scriitorilor clasici, iar profesorul poate propune texte din literatura universală, potrivit unui site de ştiri. Aşadar, noua generaţie de elevi înţelege cu greu scrierea de la începutul secolului al XIX-lea şi nu mai gustă plăcerea cititului, spun iniţiatorii propunerii.

„Sunt schimbări de viziune, de orientare,(...) dar faţă de programele trecute e mai explicit aspectul formării deprinderilor de comunicare, lectură. S-a renunţat la noţuni de teorie literară. De exemplu: demonstraţi de ce e liric sau epic cutare text”, spune Rodica Zafiu, prof. universitar, membru al comisiei pentru manuale.

Potrivit noii programe şcolare elevii vor studia şi texte nonliterare precum postări online, prospecte sau SMS-uri.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, secretarul de stat, Liviu Pop a declarat săptămâna trecută că elevii de clasa a V-a vor primi, în septembrie, atât manuale tipărite cât şi în format digital, pe stick. În Comisia de manuale a Ministerului Educaţiei s-a hotărât achiziţionarea unor manuale mai scumpe şi de o calitate mai bună.

Manualele tipărite vin, în special, în sprijinul elevi din mediul rural, care în majoritate nu au calculator nici acasă şi, de cele mai multe ori, nici la şcoală.

Dotarea cu logistică IT a unităților școlare din mediul rural este, de fapt, o prioritate a Ministerului Educației, conform declarațiilor ministrului Pavel Năstase.  „Prin buget, avem o serie de bani alocaţi pentru aceste şcoli (n.r. - din mediul rural), dar nu sunt suficienţi. Dar putem capacita alte resurse şi, după ce obţinem aceste avize (n.r. - necesare şcolilor), îmi doresc foarte mult ca într-o asociere cu o serie de companii din zona IT să dotăm aceste şcoli cu logistica minimală necesară pentru ca aceşti copii să beneficieze de o educaţie modernă. Vorbim de competenţe digitale, de la vârste foarte fragede, dar nu le putem pune în operă dacă nu avem logistica necesară. Eu am speranţa că, împreună cu aceşti oameni minunaţi din marile companii, vom transfera calculatoare din zona universitară în zona rurală, acolo unde trebuie să avem un minim de dotare, astfel încât să folosim manuale digitale şi toată logistica necesară", a afirmat demnitarul.