PUBLICAȚIILE NOASTRE:

EVZ Special

La masă cu regii

Autor: Carmen Anghel | sâmbătă, 13 februarie 2016 | 1 Comentarii | 401 Vizualizari
Majestățile Lor, Regina Ana și Regele Mihai FOTO: LIBERTATEA
Vă propunem astăzi povești de altădată, dar și câteva rețete regale, printre care preferatele Majestăților Lor Regina Ana și Regele Mihai I

Regii. „Li se puneau în față cele mai fine mâncăruri, pregătite de cei mai pricepuți bucătari. Suveranii României nu mâncau, însă, întotdeauna regește, așa cum ne-am putea închipui, adică doar prânzuri rafinate și îmbelșugate. Carol I era rezervat la masă, mânca puțin și repede. Ferdinand sfida oarecum regulile micului dejun, alegând să guste la masa de dimineață carne la grătar și cartofi. În afara castelelor, regii ajungeau să guste și din preparate oferite de popor în vizitele oficiale, în contexte mai mult sau mai puțin protocolare. (...). Bucătăria și bufetul erau două departamente extrem de importante pentru buna rânduire a Curții Regale. Bucătarul-șef era sprijinit de ajutori de bucătari, de un patiser și de un responsabil cu gheața.

Când Familia Regală se afla la Peleș, mâncărurile erau pregătite în bucătăria de la subsolul castelului și erau aduse cu liftul în sufrageria aflată la parter”. („Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor”, Editura Corint).


Continuitate

Se pare că regina Maria era foarte exigentă în ceea ce privește priceperea bucătarilor. Aceasta schimba foarte des bucătarii, pentru că bucatele nu ieșeau ca în copilăria sa. Până la urmă a găsit unul care a rezistat peste 30 de ani în bucătăria regală.

Eleganța meselor regale este dusă mai departe, astăzi, de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta. Pasionată de acest domeniu, chiar a conceput un volum „Carte regală de bucate”, care a apărut alături de Evenimentul zilei.

„De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiție, frumos, claritate și experiență în comportamentul public, încât, astăzi, împărtășirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai prețios și mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veșmintele simbolice ale unei întregi națiuni, istorii, culturi sau tradiții, ea are un înțeles și o însemnătate în plus”, scrie Principesa la începutul cărții, publicată de Curtea Veche Publishing.




Meniuri regale

Ștefania Dinu, cercetător la Muzeul Național Cotroceni, ne-a pus la dispoziție câteva meniuri regale. Acestea au fost alcătuite cu diverse ocazii, dejunuri și dineuri de gală, nunta Principesei Elisabeta, logodna Principesei Mărioara cu Principele Alexandru al Serbiei, Încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand din 1922.

„Cel mai des întâlnit preparat era « Caviar aux Blinis ». Acesta era servit la masă pe blinii, care se preparau astfel: drojdia (10 g) se freca cu o lingură de zahăr. Se puneau 125g de făină într-un castron, iar în mijlocul ei un gălbenuș de ou. Se turna o jumătate de pahar de lapte călduț, drojdia lichefiată, o lingură de sare și se amesteca până se obținea o pastă omogenă. Se bătea albușul și apoi se încorpora delicat în aluat. Se încingea puțin ulei într-o tigaie și apoi se puneau mici forme rotunde din aluat, care se coceau ușor pe ambele părți. Caviarul se așeza apoi în mijlocul acestor blinii, decorate cu puțină lămâie și verdeață“.

„În ceea ce priveşte sosurile servite la masa regală, foarte întâlnit era «Sauce Mousseline/Sos muslin » care se prepara după următoarea rețetă: se puneau într-o caserolă trei gălbenuşuri de ou, un praf de sare, piper alb măcinat, puțin unt şi o jumătate de linguriță de zeamă de lămâie. Această caserolă se aşeza la bain- marie, cu apă rece, deasupra unui foc slab, amestecând repede cu telul pe măsură ce se încălzea apa. Când ouăle se făceau cremoase se adăugau 150 g unt tăiat în bucățele foarte fine. După încorporarea untului se păstra sosul în caserolă la bain-marie pentru a-l ține cald, până în momentul servirii. Sosul nu se servea niciodată foarte cald și se potrivea foarte bine cu preparatele din pește și legume“, ne spune istoricul.

SPUMĂ DE CIOCOLATĂ

Ingrediente:

Pentru 4 persoane

● 250 g de smântână dulce lichidă;

● 150 g de ciocolată amăruie;

● 2 ouă;

● 2 linguri de zahăr

Mod de preparare

Separați albuşurile de gălbenuşuri şi puneți-le deoparte. Amestecați la bain-marie smântâna dulce cu ciocolata. Când ingredientele se topesc şi devin omogene, adăugați gălbenuşurile. Noua compoziție se fierbe timp de 1 minut (astfel încât să nu fie crudă). Folosiți mixerul sau telul pentru a bate albuşurile împreună cu zahărul, ca pentru bezea. Adăugațile peste compoziția de ciocolată şi gălbenuş doar când s-a răcit uşor şi amestecați răsturnând permanent conținutul cu lingura de lemn. Lăsați la frigider timp de câteva ore.


FOTO; Preferata Majestății Sale, Regele Mihai I FOTO: VOLUMUL „CARTE REGALĂ DE BUCATE”, EDITURA CURTEA VECHE PUBLISHING


Servire

Turnați în cupe şi serviți de la frigider. Preferabil este, însă, ca servirea la masă a fiecărui oaspete să se facă din bolul mare de spumă de ciocolată. Se poate servi şi cu pişcoturi alături.

ZABAGLIONE

Ingrediente

Pentru 4 persoane

● 6 gălbenuşuri de ou;

● 8 linguri de zahăr pudră;

● 100 ml de vin Marsala (dacă nu găsiți, puteți folosi Lacrima lui Ovidiu).

Mod de preparare

Frecați cu mixerul gălbenuşurile de ou împreună cu zahărul pudră, până când compoziția devine o cremă albă şi omogenă. Puneți crema la bain-marie, amestecați uşor circa 15 minute (apa nu trebuie să fiarbă). Compoziția devine groasă şi cremoasă. Adăugați treptat vinul, amestecând întruna, până când compoziția devine omogenă şi consistentă.


FOTO: Una din rețetele preferate de Majestatea Sa Regina Ana FOTO: VOLUMUL „CARTE REGALĂ DE BUCATE”, EDITURA CURTEA VECHE PUBSLISHING



Servire

Crema zabaglione se serveşte călduță. Dacă vasul în care s-a pregătit este unul de cupru (de preferat), atunci se poate servi la masă în cupe, direct din vasul de cupru. Zabaglione se poate turna peste pişcoturi de şampanie aşezate într-o cupă de înghețată sau împreună cu tort de fructe, biscuiți, o prăjitură simplă etc.

Tag-uri: regina ana, regele mihai, curtea regala, famila regala, palatul peles, Palatul Regal, Principesa Moștenitoare Margareta, evz, Curtea Veche Publishing, Muzeul Național Cotroceni, Reginei Maria, regele ferdinand, ciocolata




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITESTE ACUM
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii