La Sibiu va fi pusă în funcțiune prima fabrică românească de oncologice

La Sibiu va fi pusă în funcțiune prima fabrică românească de oncologice

După auditul final - care s-a încheiat săptămâna trecută - și obținerea celor două avize de la autoritățile guvernamentale - pentru care au fost depuse deja dosarele aferente -, fabrica de medicamente a grupului Polisano va deveni singurul producător autohton de medicamente din zona oncologicelor.

Situată în Zona industrială vest a Sibiului, investiția de 70 de milioane de euro în fabrica de medicamente a ajuns la final, arată Remus Borza, președintele Grupului Polisano. ”Înseamnă cea mai mare investiție în domeniul pharma din România: 33.000 mp de hale, linii tehnologice complet automatizate și robotizate. Înseamnă, de fapt, cinci fabrici într-una singură. Miercurea trecută s-a încheiat auditul final. Avem «verde» pe zona de producție, după ce vom obține autorizațiile de producție de la Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului. Am depus deja dosarele în vederea autorizării”, spune Borza. În România mai există o singură fabrică unde sunt produse medicamente oncologice – Sidan Pharma -, dar capitalul acesteia este străin: în 2006 a fost cumpărată de islandezii de la Actavis.

Cea mai modernă linie de fabricație

Înaintea începerii producției de oncologice, fabrica Polipharma Industries și-a schimbat numele în Polisano Pharmaceuticals, denumirea dată, de fapt, încă din 2003 investiției începută de Ilie Vonica. Potrivit lui Borza, fabrica de la marginea Sibiului este o premieră în această parte a Europei. ”În comparație cu Antibiotice Iași sau Terapia Cluj sau Sicomed București înseamnă singura capacitate de producție din Europa de sud-est care are două linii dedicate medicamentelor oncologice, atât injectabile, cât și orale. Iar liniile pentru producția oncologicelor de la Polisano sunt mai moderne decât liniile numărului unu mondial, Hoffman La Roche. La Polisano avem aparatură produsă în 2013 – 2014, pe când cei de la La Roche și-au retehnologizat ultima dată liniile în 2007. Deci din punctul acesta de vedere, vorbim de niște capacități de producție extraordinar de performante”,declară Borza. În prezent, fabrica din grupul Polisano produce peste 30 de medicamente destinate sănătății ficatului, imunității, tractului alimentar și metabolismului, sistemului cardiovascular, a celui nervos, sistemului genito-urinar, organelor senzoriale, precum și un antixidant. În cadrul fabricii lucrează în prezent aproximativ 100 de persoane, iar numărul angajaților va crește până undeva între 200 și 300, spune președintele grupului de firme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fabrica va deveni liderul grupului

Potrivit lui Borza, producția de medicamente a Polisano Pharmaceuticals este destinată, în mare parte, exportului. Până acum există peste 30 de contracte de export semnate. ”Sunt convins că într-un an sau doi, fabrica va deveni nava-amiral a grupului. Dacă în ultimii zece ani, greul și cea mai mare firmă din grup a reprezentat-o Polisano Distribuție, prin volume și cifră de afaceri, acest centru de greutate se va muta înspre zona de producție”, mai precizează sursa citată.

Centru de cercetare

”O altă particularitate este centrul de cercetare de bioechivalență la care se va lucra în parteneriat cu alte institute, academii și societăți științifice la dezvoltarea unor molecule noi. Înseamnă muncă de inovare pe zona de medicamente, dar este un proces anevoios. Durează ani de zile până să pui pe piață un medicament, mai ales în zona oncologică”, a mai arătat Borza. Potrivit lui, din cele 70 de milioane de euro investite în fabrică, 80% provin din fonduri proprii grupului, iar restul sunt finanțări europene nerambursabile.