La un an de la numire ( 2 martie 2015), Eduard Hellvig îşi consolidează spectaculos puterea în SRI

La un an de la numire ( 2 martie 2015), Eduard Hellvig îşi consolidează spectaculos puterea în SRI

Vineri, 22 iulie 2016, pe site-ul Administraţiei prezidenţiale a fost postat un Comunicat prin care se anunța semnarea de către Klaus Iohannis, tot vineri, 21 iulie 2016, a opt decrete vizînd schimbări în conducerea Operativă a SRI:

Trecerea în rezervă, însoţită de înaintarea în grad, a generalului-maior cu două stele, Ion Grosu, director adjunct al directorului SRI şi eliberarea acestuia din funcţie. Alte patru treceri în rezervă (fără înaintare în grad) a patru generali de brigadă cu o stea.

Numirea în funcția de adjunct al directorului a generalului de brigadă Adrian Ciocârlan (42 de ani). Numirea în funcţia de adjunct al directorului SRI a colonelului Cristian Bizadea (40 de ani).

Acestor treceri în rezervă şi promovări trebuie să le adăugăm alte două decrete vizînd Structura de comandă a SRI:

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel din 9 iunie 2016, privind înaintarea în grad (general cu patru stele) şi trecerea în rezervă a generalului cu trei stele Dumitru Cocoru, adjunct al directorului SRI și cel înaintarea în grad şi trecerea în rezervă a colonelului Florin Pintilie din Cadrul SRI.

Pe 14 iunie 2016, printr-un alt decret, Dumitru Cocoru e eliberat din funcţia de adjunct. Postul a rămas liber pînă vineri, 22 iulie 2016. Prin Decretele din 14 iunie 2016 şi din 22 iulie 2016 s-au eliberat două posturi de adjuncţi ai directorului SRI. Au rămas pe post din Conducerea de pe vremea lui George Maior, general-locotenent Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, numit în funcţie la data de 27 iulie 2005, şi general-locotenent George-Viorel Voinescu, numit adjunct al directorului SRI tot pe 27 iulie 2005.

Pe locurile rămase libere au fost promovaţi ca adjuncţi ai directorului SRI:

General de brigadă Adrian Ciocîrlan (42 de ani), cel care a condus între 2013-2016 Direcţia Generală de Apărarea a Constituţiei şi colonel Cristian Bizadea (40 de ani), fost şef de cabinet al directorului SRI.

După apariţia Comunicatului de la Cotroceni, SRI a postat pe site, sub titlul, Doi directori adjuncţi noi la SRI, CV-ul celor doi noi numiţi însoţite de fotografie. Textul a fost trimis şi presei române. Cu mici excepţii, site-urile, televiziunile de ştiri şi ziarele au preluat, prin metoda copy-paste Comunicatul SRI.

Printre aceste excepții se numără la loc de frunte Evenimentul zilei, care, sub pseudonimul Dan Dumitru (cam bănui cine se ascunde sub acest pseudonim!), publică amănunte excepționale despre aceste schimbări.

Printre altele Evenimentul zilei aduce următoarele precizări din surse:

„Extrem de importante sunt celelalte schimbări, deloc de neglijat, dar trecute cu vederea de analiștii de serviciu. Vorbim, așa cum aminteam anterior de:

  • Ciobanu Florea – adjunctul șefului Brigăzii Antitero,
  • Mangrea Vicențiu – șeful Direcției Tehnice,
  • Adrian Popescu – șeful Direcției de Analiză – Planificare-Cooperare,
  • Puiu Gheorghe – șeful Direcției de Protecție Internă
  • Florin Badea Pintilie – Direcției de Arhive.

În aceeași zi s-au mai produs două schimbări: Generalul Dumbravă, șeful Direcției Juridice a devenit Secretar General, iar Cozma Sorin Gabriel, șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere Terorism, a fost transferat la un oficiu atașat de ORNISS. Generalul Elena Istode – șeful Departamentului Securității Economice, a fost schimbată din funcție și a primit alte însărcinări. Bilanțul este impresionant: 2 adjuncți și 5 șefi de Direcții Generale sau Direcții,schimbați și trecuți în rezervă și 3 șefi de Direcții Generale înlocuiți. Structuri-cheie din SRI, Direcția de Protecție Internă, Analiză și Antitero au fost incluse în acest proces de reformă propus de noul director al SRI. Direcția Generală “Apărarea Constituției” a primit un nou șef.”

Din datele oferite de Comunicatul SRI, din articolul apărut în Evenimentul zilei ( exemplul grăitor de ce trebuie să fie presa în materie de informații), dar şi din ce se poate afla din surse deschise, ne putem face o imagine asupra acestei mişcări ample, de semnificaţia unui cutremur, la nivelul structurii de comandă a SRI:

  1. Dacă despre trecutul celor cinci generali ştim puţine lucruri sau nu ştim nimic (pe Florea Ciobanu, adjunctul de la Antiterorişti l-am găsit în presă denunţat c-a fost securist), despre cei doi adjuncţi trecuţi în rezervă – Ion Grosu şi Dumitru Cocoru – ştim suficiente lucruri pentru a afirma că schimbarea lor înseamnă scoaterea din joc a unor generali promovaţi sub regimul Traian Băsescu. Ion Grosu (54 de ani) a fost mai întîi director de Cabinet al lui George Maior. Pe 18 aprilie 2008, din gradul de colonel a fost înaintat la gradul de general de brigadă cu o stea. Prin acelaşi Decret, semnat de Traian Băsescu, a fost promovat la gradul de general de brigadă cu o stea şi Florian Coldea. Anterior, pe 7 martie 2008, tot prin Decret semnat de Traian Băsescu, Ion Grosu a devenit adjunct al directorului SRI. E mai mult decît interesant că noul adjunct, Cristian Bizadea, are tot gradul de colonel şi a fost şef de cabinet al Directorului SRI Eduard Hellvig. Dumitru Cocoru, specialist în interceptări (56 de ani), a fost numit, la 26 ianuarie 2009, adjunct al Directorului SRI prin decret semnat de Traian Băsescu. Dumitru Cocoru fusese înaintat în grad în regimul Băsescu de două ori (în 2010 şi în 2016). George Viorel-Voinescu (53 de ani) a fost numit adjunct tot de Traian Băsescu, la 1 august 2005. Cum era doar colonel, la 13 august 2007, a fost făcut general.
  2. Celelalte schimbări, dezvăluite de Evenimentul zilei, se înscriu în Operațiunea de modificare a imaginii publice a SRI și mai puțin de perfecționare a activității Serviciului. Dibui că schimbarea lui Florin Badea Pintilie de la Arhive ține și de ambiția lui Eduard Hellvig de a folosi prețioasa arhivă a SRI pentru a da publicității din cînd în cînd, în cadrul unui spectacol mediatic ( cum face de ceva vreme Directorul CIA) documente din arhivele SRI. Semnificative rămîn și schimbările de la Direcția Juridică ( faimosul Dumbravă cel care a produs pagube uriașe SRI cu declarația sa despre Cîmpul tactic a fost scos de la conducerea Direcției chiar dacă prin promovare) și de la Apărarea Constituției, o altă Direcție de care depinde imaginea SRI de instituție echidistantă politic.
  3. De regulă astfel de schimbări ale structuri de comandă sînt păstrate într-o anume discreţie dată de absenţa amănuntelor.

Citind textul postat de SRI sub titlul Doi noi adjuncţi SRI, observăm imediat accentul exclusiv pus pe noua conducere a SRI, pe cei doi nou promovaţi – CV, fotografii (în ţinută civilă!)- lăsînd în plan secund motivele trecerii în rezervă a celor doi ajuncţi.

Fireşte, după venirea lui Eduard Hellvig, SRI cunoaşte un efort (mai mult sau mai puţin spectaculos) de transparenţă. Textul postat şi trimis redacţiilor nu ţine de acest proces de transparenţă. Transparenţa ar fi obligat şi la dezvăluirea motivelor pentru care, practic, Ion Grosu şi Dumitru Cocoru au fost demişi din funcţii şi cei cinci generali (patru acum şi unul pe 9 iunie) au fost trecuţi în rezervă. Cred că mai degrabă e vorba de un semnal pe care a vrut să-l dea Eduard Hellvig. Pe de o parte să arate că nu stă cu mîinile în sîn, că-şi aplică în practică Programul expus pînă acum în cîteva interviuri (cel de îmbunătăţire a imaginii SRI). Pe de alta să arate că structura de comandă s-a schimbat în favoarea sa.

În finalul Comunicatului SRI se menţionează:  

„De asemenea, la nivelul de comandă a structurilor operative ale Serviciului au avut loc noi numiri, acestea făcînd parte din procesul de transformare instituţională asumat de directorul SRI, domnulEduard Hellvig”.

Comunicatul ne anunţă, fără a se complica în amănunte, că în locul celor cinci au fost numiţi alţi ofiţeri. Nu-i exclus să fi avut loc şi unele schimbări de organizare. Ca de exemplu, Unitatea Tehnică a trecut în subordinea directă a Conducerii Operative.

La un an de la numire (2 martie 2015), Eduard Hellvig îşi consolidează spectaculos puterea în SRI. Rămîne de văzut în ce scop.

Comentariu preluat de pe cristoiublog.ro.