La un pas de întâlnirea cu EXTRATEREŞTRI. Experţii SETI speră să găsească o inteligenţă avansată în Calea Lactee | FOTO

La un pas de întâlnirea cu EXTRATEREŞTRI. Experţii SETI speră să găsească o inteligenţă avansată în Calea Lactee | FOTO

Până în prezent, astronomii au făcut numeroase încercări de a găsi viaţă în univers, dar fără succes deocamdată. Situaţia s-ar putea schimba însă destul de curând, anunţă cercetătorii de la SETI, care şi-au exprimat speranţa de a descoperi inteligenţă extraterestră chiar în galaxia Calea Lactee.

Oamenii de ştiinţă au dezvăluit care sunt cele mai noi metode de a intra în contact cu civilizaţiile extraterestre. Este vorba despre două modalităţi inovatoare: "ascultarea" semnalelor din spaţiu şi scanarea stelelor din vecinătatea Terrei. Metodele au fost elaborate în programul SETI de la Universitatea din California, Berkeley. 

Când se referă la semne de viaţă din univers, experţii de la SETI atrag atenţia că trebuie investigată atent eventualitatea ca civilizaţiile extraterestre să comunice între ele, nu numai cu Pământul. 

Seti Panchromatic presupune studiul a 30 de stele ce se află la distanţă de 16 de ani-lumină de pe Pământ. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă sunte poluante, pate şi alte civilizaţii extraterestre emit semnale. Poate că ei ne-au transmis deja semnale", a explicat cercetătorul Dan Wethimer, de la Universitatea din Berkley.

Încercarea de a "asculta" comunicările efectuate între două lumi extraterestre, este cu siguranţa o metodă interesantă pentru oamenii de ştiinţă. 

Pentru a ne face o idee, experţii SETI au precizat că dacă luăm în calcul sistemul nostru solar, în mod constant, există semnale care merg de la Pământ la planetele învecinate, cum e Marte şi înapoi.  Acest lucru este realizat atât de agenţii, cum este NASA care este permanent în contact roverul Curiosity pe suprafața Planetei Roşii. 

Nu este ceva ieşit din comun ca şi alte rase extraterestre, ca în cazul unei civilizaţii avensate, să se ocupe cu explorarea planetelor învecinate, cu proprii roboţi sau, de ce nu, să aibă chiar misiuni în sistemul lor.

Deci astronomii îşi pun speranţa că vor identifica astfel de comunicaţii la distanţă, sunt totuşi conştienţi că e necesar ca anumite condiţii să fie îndeplinite.