Lamatinii sau “sirenele” care le luau minţiile străvechilor marinari (FOTO)

Lamatinii sau “sirenele” care le luau minţiile străvechilor marinari (FOTO)

De fapt, lamatinul este un mamifer acvatic de dimensiuni mari, asemănător focilor, supranumit şi “vacă de mare”, însă foarte pasnic şi domol, alimentaţia sa fiind exclusiv vegetariană. El trăieşte, preponderent, în apele calde ale peninsulei Florida

Văzut de la o distanţă de câteva sute de metri, un lamatin ieşit să respire aduce, vag, cu o finţă umană. Mai exact, datorită conformaţiei craniului, poate fi confundat uşor cuo femeie. Nu e greu să ne imaginăm ce era în capul corăbierilor de pe vremea lui Columb, ce nu văzuseră pământul de luni de zile, darămite o femeie, când zăreau, de departe o asfel de vietate.

Nu are prădători naturali

În special mulţumită dimensiunilor sale impresionante, cu o lungime de până la 3,5 metri şi o greutate de peste o tonă, lamantinul nu are, practic, niciun prădător natural. De altfel e greu de crezut, de altfel, ca cineva ar putea ataca un animal cu o asemenea mutriţă! În plus, lamantinul este un animal liniştit şi foarte cuminte. Cel mai probabil, dacă n-ar fi aşa de mare, probabil că ar fi unul dintre cele mai simpatice animale de casă! Activităţile sale preferate sunt, cum altfel: mâncatul, dormitul şi înotul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar chiar daca n-are prădători naturali, nu înseamna ca lamantinul nu este ameninţat. Din contră! Accidentele cu ambarcaţiunile de pe mare, dar şi reducerea habitatului său contribuie la scăderea dramatica a exemplarelor de lamantini.

Mănâncă un chintal de alge pe zi

Este drept ca ochii săi sunt minusculi, raportat la dimensiunea totală a trupului său, însă asta nu înseamnă ca lamantinul nu vede bine! In plus, mai trebuie spus şi ca “vaca de mare” îşi poate acoperi ochii cu o membrană care protejează globii oculari cu maximă eficienţă, informează site-ul animale.ro. În ceea ce priveşte apetitul lamantinului acesta este pe măsura dimensiunilor sale. Un singur exemplar poate consuma, de-a lungul a 24 de ore, până la 10% din greutatea trupului său, adică aproximativ 100 kg de hrană formată din ierburi acvatice, buruieni si alge, plante care alcatuiesc meniul sau de bază.

Poate rezista sub apă până la un sfert de oră

Puii de lamantin se nasc sub apă, iar mamele lor sunt acelea care îi poartă prima dată la suprafata pentru a lua prima gură de aer proaspăt.

De altfel, trebuie spus ca, deşi sunt animale acvatice, lamantinii au nevoie sa iasă la suprafaţă, asemenea focilor, leilor sau elefanţilor de mare, cu care sunt înrudite, pentru a respira. Când se odihneste, lamantinul poate sta scufundat până la 15 minute. Însa, atunci cand înoată, trebuie să iasă la suprafaţă, la fiecare trei-patru minute, să respire.

Simbolul jucăuş al statului Florida

Lamantinul este mamiferul acvatic-simbol al statului american Florida. Deşi par mai degrabă leneşi, din cauza greutăţii şi dimensiunilor mari, lamantinii ştiu să se distreze şi să fie activi atunci când este cazul. Astfel, cercetătorii au constatat, printre altele, că aceste adorabile animale marine se “rostogolesc” în apă când se joacă!

Au mai rămas doar 10.000

Lamantinii sunt considerati, in prezent, o specie vulnerabila de animale. Se estimeaza ca efectivul mondial actual nu depaseste 10.000 de exemplare. O altă chestie interesantă este că gâtul lamantinului nu are decât şase vertebre, spre deosebire de şapte, cât au majoritatea mamiferelor. Drept urmare, nu isi poate întoarce capul, astfel ca trebuie să întoarcă tot corpul pentru a se putea uita în spate.