Editura Evenimentul si Capital

Laura Kovesi la bilanț: Trebuie să alegem între o justiţie eficientă sau procurori îngropaţi în munţi de dosare

Laura Kovesi
Autor: | | 8 Comentarii | 310 Vizualizari

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că principala vulnerabilitate şi, în acelaşi timp, marea provocare pentru DNA o reprezintă creşterea continuă a volumului de activitate, în condiţiile în care numărul de procurori a rămas acelaşi de la înfiinţarea instituţiei.

"Volumul de activitate din 2014 este triplu faţă de anul înfiinţării Direcţiei şi aproape dublu faţă de acum 5 ani, deşi numărul de procurori a rămas acelaşi. Cu toate acestea, numărul de dosare soluţionate a crescut în fiecare an, fiind peste 4.100 de dosare soluţionate în 2014, cele mai multe dosare finalizate de la înfiinţarea DNA. Deşi procurorii au soluţionat în fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de creştere a dosarelor noi a fost şi mai mare, astfel încât am ajuns ca, la sfârşitul anului 2014, să avem încă de soluţionat un număr de 5.000 de cauze. Pentru a le putea finaliza ar fi nevoie să nu se înregistreze nici un dosar nou, timp de cel puţin un an. Imaginaţi-vă presiunea care îl aşteaptă pe procuror în fiecare zi în care merge la birou şi ştie că, indiferent cât de mult lucrează, va fi la fel şi în perioada următoare, pentru că zilnic i se repartizează cauzele nou înregistrate", a afirmat Kovesi, la bilanţul DNA pe 2014.

Mii de oameni așteaptă un răspuns

Ea a subliniat că aceste cauze nu pot fi privite doar ca simple dosare, pentru că reprezintă aşteptările a mii de oameni, care au rămas cu o situaţie juridică incertă. "Acest lucru afectează percepţia publică legată de înfăptuirea actului de justiţie, de multe ori existând suspiciuni privind perioada în care s-a finalizat dosarul. Volumul dosarelor aflate în prezent la DNA depăşeşte posibilităţile fizice de lucru cu resursa umană disponibilă în prezent, mai ales că avem în continuare un număr mare de cazuri nefinalizate din anii anteriori. (...) În aceste condiţii, considerăm prioritară identificarea de soluţii care să permită limitarea numărului de dosare ce revin procurorilor şi soluţionarea în primul rând a cauzelor importante pentru societate. Din perspectiva noastră, o primă direcţie de rezolvare, o primă rezolvare este creşterea numărului de procurori şi am formulat deja o propunere de majorare a schemei de procurori cu încă 50 de posturi. Trebuie să ne hotărâm dacă ne dorim o justiţie eficientă sau procurori îngropaţi în munţi de dosare", a arătat şeful DNA.

Dosare prioritare

Kovesi a precizat că a dispus măsuri de prioritizare a dosarelor restante, criteriile utilizate vizând valoarea prejudiciului, riscul prescrierii faptelor sau riscul ca prin intermediul funcţiei deţinute persoana să continue activitatea infracţională. "Perioada de soluţionare a dosarelor diferă, însă, în funcţie de natura faptei, de elementele existente la data iniţierii investigaţiei şi de necesitatea derulării unor proceduri de strângere sau completare a probatoriului. Pe de altă parte, evoluţia cazului sau momentul adoptării unor măsuri procesual penale nu depinde în mod exclusiv de procuror. Orice analiză trebuie să se raporteze la specificul dosarelor pe care le instrumentăm", a mai spus ea.

Potrivit şefei DNA, complexitatea dosarelor Direcţiei presupune situaţii în care un procuror nu poate instrumenta într-un mod eficient mai multe dosare în acelaşi timp, dând exemplul cauzei referitoare la achiziţia de licenţe pentru calculatoare sau cele privind retrocedări ilegale.

"Acest specific trebuie avut în vedere în momentul în care sunt evaluate resursele necesare pentru buna funcţionare a instituţiei", a adăugat Kovesi.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro