Editura Evenimentul si Capital

Le-au făcut deținuților un orășel în închisoare, ca să fie în pas cu civilizația

Autor: | | 0 Comentarii | 201 Vizualizari

Într-un penitenciar din China, pușcăriașii pe termen lung sunt pregătiți pentru întâlnirea cu o societate tehnologizată și profund schimbată

O închisoare din capitala chineza Beijing a construit în incinta sa un oraș în miniatura, pentru a-i obișnui pe deținuții care ispașesc pedepse mai mari de 20 de ani cu lumea moderna de afara. China s-a schimbat profund, în special datorită evoluției tehnologice rapide, iar pușcăriașii nu au avut ocazia să experimenteze transformările majore din ultimul deceniu.

„Proiectul urmarește sa ofere deținuților o perspectiva în miniatura a noii societați de afara. Din experiena, am observat ca deținuții eliberați s-au acomodat greu cu viața de afara, iar noi, acum, îi învațam cum sa foloseasca cardurile bancare, telefoanele mobile și chiar computerele, pe care niciunul dintre ei nu a avut ocazia sa le foloseasca înainte de a ajunge la închisoare”, a explicat Liang Chiu, unul din gardienii care monitorizeaza programul.

Inadaptații își iau viața

Timp de trei luni, înaintea eliberarii, de- ținuții vor urma un curs de orientare de-a lungul caruia vor învața deprinderile necesare lumii moderne, precum cele descrise mai sus. În primul rând, proiectul urmărește reducerea riscului ca foștii deținuți să redevină infractori din cauza incapacității de a se integra în societate.


FOTO: O stație de metrou în miniatură în închisoarea din BeijingOrganizatorii programului dau exemplul unui fost deținut care s-a sinucis la scurt timp dupa ce a parasit închisoarea. Pentru ca nu avea nici macar cunoștințele de baza necesare adaptarii la viaa moderna, el nu a putut sa își gaseasca un loc de munca și a cedat psihic în final.

Într-adevar, reacțiile deținu- ților care urmeaza acest program confirma riscul inadaptarii la lumea de afara, total schimbata. Zhang Min a recunoscut că îi este foarte greu să folosească computerul. El nu înțelege de ce oamenii îl utilizează pentru a citi știri când le-ar fi mult mai ușor să ia un ziar.

Zhang mai are, de asemenea, dificultați în a folosi telefoanele inteligente. Instructorii susțin însa ca programul le este de mare ajutor deținuților, iar la finalul celor trei luni, cursanții sunt pregatiți, cel puțin psihologic, sa înfrunte modernitatea de afara.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro